БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юEnergy Club. "Україна повинна створити стратегічний резерв газу і систему захисту населення на випадок форс-мажорів"- Р.Сторожев

Energy Club. "Україна повинна створити стратегічний резерв газу і систему захисту населення на випадок форс-мажорів"- Р.Сторожев

04.10.2021
- Світ знаходиться на піку цін на енергоносії. За вашу професійну діяльність ви пам'ятаєте такі цифри?
 
- Ніколи таких цін на газ не було. Це абсолютний світовий рекорд цін.
 
- Якщо виділити головні причини?
 
- Потрібно повернутися на рік назад, коли почалася глобальна криза через пандемію COVID-19. Тепла зима в період 2019-2020 рр. в поєднанні з наслідками пандемії призвели до зниження попиту на газ в Європі, ціни на енергоносії обрушилися в 3-4 рази. На тлі низьких цін на газ, видобувні компанії почали знижувати видобуток, а заповнення ПСГ було рекордним і в Європі і в Україні, як ви пам'ятаєте. Тоді в світі це назвали рецесією з часів Великої депресії 1930-х рр.
 
- Тобто, по суті, сьогодні ми спостерігаємо відновлення попиту, різкий цикл зростання споживання ...
 
- Підвищення світових цін на природний газ є результатом безлічі чинників. Перш за все, за теплою зимою 2019-2020 рр., Прийшла рекордно холодна зима 2020-2021 рр., Яка спровокувала зростання попиту на газ. Всі обсяги газу максимально піднімалися з ПСГ. І якщо традиційно піднімати газ з ПСГ закінчували в березні початку квітня, то в цьому році до початку травня відбирався газ зі сховищ в Європі.
 
При цьому ми пам'ятаємо, що сезоном раніше, через обвал цін, газовидобувні компанії «заморожували» видобуток. А це ж, процес інерційний, так швидко під попит наростити видобуток не виходить.
 
Також дуже важливо розуміти, що Китай завжди залишався одним із драйверів попиту на газ, навіть під час рецесії. Сьогодні фактор підвищеного попиту в Азії перенаправив туди обсяги LNG. Коли в Європі фіксували ціни на газ $ 300 за тис куб, то у них була ціна $ 800-1000 за тис куб Всі обсяги розвернулися і поїхали туди. При цьому зафіксовано, що виробництво зрідженого природного газу (СПГ) в усьому світі було нижче.
 
І третій фактор, це низька заповнюваність ПСГ. За оцінками європейських агентств, дефіцит газу в європейських сховищах складає сьогодні близько - 25 млрд куб м. Чому? Кілька норвезьких газових родовищ встали на плановий ремонт. Літня ремонтна кампанія - це обов'язковий фактор зниження ризиків технічних пошкоджень при низьких температурах. Крім того, згадаємо, що Газпром також проводив ремонти свого господарства, сталося кілька аварій на транзитних потужностях, а в серпні трапилася аварія на Ямальском заводі "Газпрому" через неї експортний монополіст тимчасово скоротив видобуток і відвантаження газу.
 
Основний постачальник газу в Європу, виконував свої довгострокові договори, але не бронював додаткові потужності прокачування, щоб забезпечити заповнення європейських сховищ до необхідного рівня до наступаючого зимового опалювального сезону.
 
Про це багато дискутують сьогодні, називаючи причиною боротьбу за «Північний потік» -2. Крім того "Газпрому" зараз економічно вигідно як постачати газ в Азію, так і підтримувати високий попит, а отже і рекордні ціни в Європі.
 
- Щоб пом'якшити удар для споживачів, як сьогодні Європа реагує на цю волатильність ціни, яка в окремі дні по газу становила зростання 10%?
 
- З світової преси дізнаємося, що уряди низки європейських країн вже сьогодні впроваджують заходи щодо зниження рахунків, перш за все, на електроенергію. Адже в Європі ціни на електроенергію слідом за цінами на газ і вугілля за останні тижні піднялися вище 100 євро за МВт / год. Іспанія заявила про обмеження цін на газ, а 650 млн євро з прибутку енергетичних компаній будуть перенаправлені споживачам. Франція, пообіцяла знизити вартість рахунків за електроенергію за рахунок впровадження так званих енергетичних чеків - на суму близько 150 євро для 5,5 мільйона бідних сімей. Греція також пообіцяла грошові виплати для малозабезпечених сімей та неповносправних т.д.
 
- Сьогодні в Україні ціни на газ формуються як «імпортний паритет плюс» і дорогий газ, в першу чергу, торкається промислових споживачів?
 
- Поки власний видобуток газу не перевищить внутрішнє споживання, формула в більшості випадків буде саме такою. Хоча потрібно зазначити, що в даний момент український ринок перестав бути преміальним, і перейшов в стан дисконтного по відношенню до TTF. Пов'язано це, перш за все, з наявністю значних обсягів в режимі митний склад і звичайно власного видобутку. При цьому ще раз підкреслю, якщо раніше ми в більшості випадків мали чітку прив'язку ціни до європейських хабів TTF, CEGH, NCG плюс, то сьогодні газ для непобутових споживачів, продається на 10% -15% дешевше імпортного паритету завдяки ряду факторів. На ціни впливають пропозиції приватних компаній, ціни контрактів-ОТС, що укладаються поза біржею, а також пропозиції імпортного газу, що зберігається в режимі «митний склад». Таким чином, в Україні сьогодні умовно склався свій внутрішній бенчмарк ціни на газ, на який впливають фактори власного видобутку, залишків в ПСГ (як внутрішніх ресурсів, так і на «митному складі» компаній-нерезидентів та резидентів), імпортного паритету, а також бажання або небажання учасників ринку продати значні обсяги своїх позицій в той чи інший проміжок часу. Рекордно високі ціни на природний газ несуть ризик зупинки для підприємств хімічної промисловості, які є одними з найбільших споживачів газу, інші енерговитратні галузі орієнтовані на споживання природного газу також відчувають серйозні фінансові навантаження.
 
- Українське населення рятує власний видобуток?
 
- Так, Якщо говорити про населення, я б навіть сказав конкретно компанія «Укргазвидобування», це відбувається тому, що у нас немає системи захисту вразливих категорій споживачів від таких ситуацій, а є рішення «все з коліс» і за рахунок «Укргазвидобування». Рішення приймаються подібним чином: «як швидко зробити так, щоб люди не вийшли на вулицю через високі тарифи і збити хвилю соціального невдоволення». Ми пам'ятаємо, як на початку року уряд в «ручному» режимі обмежувало ціни на газ для населення, встановивши ціну в 6,99 грн / куб.м Потім, з 1 травня населення було переведено на річні контракти. Для їх забезпечення «Нафтогаз» уклав контракти з найбільшими постачальниками, контролюючими близько 80% поставок газу населенню. На сьогодні населення користується запропонованими річними продуктами газу за ціною від 7,96 грн / куб. до 8,8 грн / куб. Те, що такі рішення «вбивають» розвиток ринку газу, неодноразово говорили всі учасники. Але головне, що такі рішення все одно не призводять до створення системи захисту споживача. Це тимчасовий захід. До того ж сьогодні стоїть питання, як забезпечити ці обсяги фізичними поставками? Обсягів в ПСГ державного газу для проходження холодної зими поки не достатньо, і його доведеться докуповувати за ціною, яка на піку зростання. До того ж ніхто не говорить про те, що «Укргазвидобування» не може завжди і для всіх бути дійною коровою на всі випадки. Компанії необхідно нарощувати видобуток газу, вкладаючи колосальні інвестиції в розвідку ... Звідки брати інвестиції?
 
- Згодні, неправильно щоб «Укргазвидобування» дотувала одночасно і багатих і бідних, це різні обсяги споживання ...
 
- Ніхто ж бо не вважає, що вигідніше? Щоб «Укргазвидобування», продавши свій газ за ринковою ціною, заплатила податки в бюджет, з яких потім були оплачені субсидії малозабезпеченим верствам населення або віддавати фізичну дотацію у вигляді газу для всіх споживачів, який стоїть в 3 рази дешевше, ніж на ринку. Скажіть, хто це рахував?
 
Додам, що зараз багато споживачів намагаються розрахувати і впровадити у себе прийнятні концепції по опаленню, змінюють котли для обігріву, ставлять сонячні панелі, утеплюють будинки, ситуація спонукає застосовувати заходи щодо поліпшення енергоефективності абсолютно всі категорії споживачів!
 
- Тобто, ви виступаєте за ринкові ціни для населення?
 
- У нас же ринкова економіка? (Сміється - ред). Держава повинна розробити механізм захисту населення від таких різких коливань ціни через встановлення довгострокових договорів з постачальниками, але ця ціна повинна бути ринковою на момент укладення цих контрактів. Наприклад, можливі варіанти довгострокових договорів частково з прив'язкою до індексів, тому що ми не знаємо яка волатильність світових цін буде завтра. Тобто в якийсь момент фіксується ціна на рік і все повинні купити в цей момент обсяги газу, захеджировать ціни і тримати цю ціну для споживача. Ціни повинні бути прозорі, обгрунтовані і вони повинні бути ринковими, це світова практика.
 
І що дуже важливо, держава повинна подбати про стратегічні запаси. В країні потрібно створити стратегічний резерв природного газу, який раніше зберігав Держрезерв. Цей газ повинен зберігатися в ПСГ «Укртрансгазу» на випадок непередбачених ситуацій. При настанні форс-мажорних або кризових обставин, саме держава вирішує, як потрібно поступати: або його продати певним категоріям споживачів, за тією ціною, яку визначить держава; толі буде прийнято рішення про інтервенції обсягів на внутрішній ринок для зниження ціни і т.д. Порядок використання резервів повинен бути затверджений урядом, держателем резерву може виступати Нафтогаз, зберігачем відповідно повторюся УТГ, як оператор ПСГ.
 
- Сьогодні українські сховища містять газ державної видобутку, приватних компаній, а також газ нерезидентів (митний склад). Ми, якось не звикли говорити про обсяги, які є там стратегічним резервом ...
 
- Те що у нас в ПСГ є обсяги різних власників - це прекрасно. Просто держава з точки зору енергетичної безпеки, саме повинно розрахувати обсяги, які йому потрібні для того, щоб за будь-яких непередбачених ситуаціях його можна було «підняти». Весь інший ресурс - це комерційна діяльність Оператора ГТС, вони впливають лише на дохід оператора і ліквідність ринку, це дуже позитивний фактор.
 
Сьогодні це працює так. Газ - сезонний продукт, влітку споживання невелике, взимку - висока. Згідно з балансом, взимку у нас дефіцит споживання газу з промислового сегменту, весь обсяг що видобувається приватними газодобувними компаніями йде на промисловість і плюс імпортні поставки. Влітку у нас профіцит, тому частково обсяги газу йдуть на промисловість, частково закачуються в ПСГ або можуть заміщати якісь контракти з продажу ресурсів з митного складу нерезидентів. Якщо ціна складається таким чином, що вигідно купити український ресурс і не розмитнювати газ, який лежить на митному складі і який був ввезений під контакти, то купуються надлишки українського газу поставляються за цими контрактами, а газ залишається лежати на митному складі.
 
- Що нам чекати в цьому опалювальному сезоні?
 
- За інформацією «Нафтогазу станом на вересень в ПСГ накопичено 18,16 млрд. Куб.м газу з якого газ нерезидентів в режимі" митний склад "зберігається в обсязі - 3,3 млрд.куб.м. Крім того, компанії-нерезиденти, вважають за краще сьогодні продажу газу на український ринок замість його ре-експорту в Європу. У період з травня по вересень поточного року реекспорт склав 0,6 млрд. Куб. м.
 
Крім того, приватні українські компанії навіть поступово нарощують видобуток газу. За підсумками серпня до 426 млн куб м, що на 4% більше, ніж в серпні минулого року. До початку опалювального сезону «Нафтогаз» оголосив про накопичення понад 19 млрд куб. м газу в українських ПСГ. Цих обсягів буде достатньо для стабільного проходження опалювального сезону, питання лише в тому, чи буде економічно вигідно «Нафтогазу» чи ні? Але це питання до Кабміну, за якою ціною вони будуть купувати відсутні обсяги, і за якою ціною вони будуть його продавати споживачам.