БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУкраїна ввела в експлуатацію електронний кабінет надрокористувача

Україна ввела в експлуатацію електронний кабінет надрокористувача

15.11.2022

"Оформити спеціальні дозволи на користування надрами тепер можна онлайн. Електронний кабінет надрокористувача введено у промислову експлуатацію. Він доступний на єдиній національній платформі ЕкоСистема", – йдеться у повідомленні Міндовкілля.

За допомогою сервісу можна подати заяви та пакети документів для отримання чи переоформлення спеціальних дозволів на користування надрами, продовження строку їх дії, внесення змін або розширення меж. А також отримати пропозиції від Міндовкілля щодо можливості надрокористування та погодження від органів місцевого самоврядування.

Як очікується, електронний кабінет дозволить пришвидшити процес опрацювання поданих заяв та зменшити кількість повернень документів через допущені технічні помилки.

Функціонал е-кабінету також передбачає використання ГІС-системи, за допомогою якої онлайн можна буде перевірити контур кожної заяви на наявність перетинів з дійсними спеціальними дозволами, іншими заявами, об’єктами природно-заповідного фонду, Державного земельного кадастру України та водними об’єктами. Це теж сприятиме зменшенню кількості повернень документів через наявність перетинів та забезпечить інформацією про земельні ділянки, що потрапляють у межі контуру заяви.

Повний функціонал е-кабінету буде доступний по завершенню воєнного стану в Україні, адже наразі обмежено доступ до певної інформації з міркувань національної безпеки.

Крім того, наразі триває робота над переведенням в онлайн послуг з подання заяв та документів для проведення державної реєстрації робіт і досліджень, пов’язаних з геологічним вивченням надр (форма 3-ГР) та щорічної звітності про баланс запасів корисних копалин (форми 5-ГР, 6-ГР, 7-ГР).

Вони також незабаром стануть доступними у електронному кабінеті надрокористувача на ЕкоСистемі.

Як повідомляла "Українська енергетика", Кабінет міністрів у липні схвалив внесення змін до чотирьох підзаконних нормативно-правових актів у сфері користування надрами. Вони були націлені на спрощення доступу до надр: запровадження можливості подавати документи в електронному вигляді, введення фіксованої плати за геоінформацію тощо.

Проте надрокористувачі вказували на перепони і застереження для впровадження нововведень.