БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУкраїна домовилась з ЄБРР про техдопомогу у цифровізації геологічних даних

Україна домовилась з ЄБРР про техдопомогу у цифровізації геологічних даних

17.11.2022

"За підтримки Єврокомісії та Міндовкілля України підписали з першим віце-президентом ЄБРР Юргеном Рігтерінком меморандум про технічну допомогу з оцифрування вторинної геологічної інформації, розвитку ІТ-архітектури та функціоналу Державного геологічного порталу", – повідомив голова Держгеонадр Роман Опімах на своєї сторінці у Facebook.

Виконання робіт розраховане на три роки та передбачає вже у першому півріччі 2023 року закупівлю техніки та облаштування серверної: вентиляції, фізичного доступу, забезпечення безперебійності живлення.

Наступного року також буде оцифровано щонайменше 20 тис. одиниць зберігання геологічної інформації та опубліковано на Державному геологічному порталі відповідно до кращих світових практик.

Очікується, що реалізація проєкту дозволить суттєво вдосконалити інтерфейс пошуку геологічних звітів через інтерактивні карти, що будуть розміщені на Держгеопорталі. А переклад рефератів звітів та англомовний пошуковик стануть зручними інструментами для іноземних інвесторів, які цікавляться розробкою українських надр.

Умовою меморандуму є розробка детального плану виконання робіт із зазначенням обов’язків сторін, який погоджують Міндовкілля, Держгеонадра та консультант проєкту до його затвердження ЄБРР. Також буде створено робочу групу, яку очолить голова Держгеонадр.

Наступним кроком стане підписання угоди про надання технічної допомоги та узгодження параметрів обсягу й часу виконання робіт.

Як повідомляла "Українська енергетика", Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів та Держгеонадр на початку листопада завершили тестування та ввели в промислову експлуатацію електронний кабінет надрокористувача.

Кабінет міністрів у липні 2022 року схвалив внесення змін до чотирьох підзаконних нормативно-правових актів у сфері користування надрами. Вони були націлені на спрощення доступу до надр: запровадження можливості подавати документи в електронному вигляді, введення фіксованої плати за геоінформацію тощо.

Проте надрокористувачі вказували на перепони і застереження для впровадження нововведень.