БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВидобуток газу в Україні скоротився на 3% після зупинки видобутку «Укрнафтобуріння»

Видобуток газу в Україні скоротився на 3% після зупинки видобутку «Укрнафтобуріння»

07.12.2023

Добовий видобуток природного газу в Україні 2 грудня становив 51,4 млн куб м, на 3% менше, ніж в останній день листопада (53 млн куб м), як свідчать оцінки ExPro. Таким чином, видобуток газу впав до найнижчого значення з середини серпня 2023р.

Скорочення обсягів видобутку, передусім, пов’язано із зупинкою видобутку ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» (УНБ) на Сахалінському родовищі з 1 грудня. УНБ зупинило видобуток на виконання рішення суду щодо анулювання спецдозволу компанії. Тим не менше, компанія подала касаційну скаргу до Верховного суду з проханням відновити спецдозвіл на видобуток.

Видобуток газу скоротився на 1,5 млн куб м на добу, що становить близько 3% загального видобутку газу в Україні. При нинішніх цінах на газ (згідно Котирувань ExPro) зупинка видобутку коштує близько 23 млн грн на день недоотриманого прибутку від продажу газу. За місяць країна може недоотримати близько 45 млн куб м видобутого природного газу.

За даними ExPro, «Укрнафтобуріння» в останні місяці видобувало близько 45 млн куб м природного газу на місяць та входило у топ-3 приватних видобувних компаній України. У попередні роки компанія видобувала 0,8-0,9 млрд куб м природного газу на рік, скоротивши обсяги видобутку до 0,65 млрд куб м у 2022р.