БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВерховний суд відмовив у відкритті касаційних проваджень щодо анулювання спецдозволу «Укрнафтобуріння»

Верховний суд відмовив у відкритті касаційних проваджень щодо анулювання спецдозволу «Укрнафтобуріння»

13.12.2023

Верховний суд України відмовив у відкритті касаційних проваджень у справі щодо анулювання спецдозволу на Сахалінське родовище ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» за позовом Держгеонадр. 

Нагадаємо, Шостий апеляційний адміністративний суд за зверненням Державної служби геології та надр України постановою від 28 листопада 2023р анулював чинний спецдозвіл на користування надрами Сахалінського нафтогазоконднсатного родовища ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», а також Приватна компанія з обмеженою відповідальністю JKX Ukraine B.V та Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) подали три касаційні скарги до Верховного суду, в яких просили скасувати рішення апеляційного суду щодо анулювання ліцензії. Однак, Верховний суд відмовив у відкритті касаційного провадження по усім трьом скаргам.

У Верховному суді зазначають, що предметом касаційного оскарження у цій справі є судове рішення, прийняте за наслідком розгляду заяви про поворот виконання рішення суду.

Ухвала суду першої інстанції, якою вирішено заяву про поворот виконання рішення суду, а отже і постанова суду апеляційної інстанції відсутня у переліку ухвал, які можуть бути оскаржені у касаційному порядку, визначеному частиною другою статті 328 КАС України.

Враховуючи те, що у частині другій статті 328 КАС України наведений вичерпний перелік ухвал суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, які можуть бути оскаржені в касаційному порядку, оскаржувана ухвала суду першої інстанції щодо питання повороту виконання судового рішення та постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду, касаційному оскарженню не підлягають.

«За такого правового врегулювання та обставин справи, підстави для відкриття касаційного провадження відсутні», - зазначається у рішенні суду.

Нагадаємо, «Укрнафтобуріння» з 1 грудня зупинило видобуток на Сахалінському родовищі. За даними компанії, внаслідок зупинки видобутку, щомісяця втрачається близько 47,3 млн куб м природного газу та 5,229 т конденсату.

Як повідомляло ExPro, добовий видобуток газу в Україні скоротився на 3% після зупинки видобутку «Укрнафтобуріння».