БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДБР не просило зупиняти Сахалінське родовище і розслідує службову недбалість Держгеонадр - Надра Інфо

ДБР не просило зупиняти Сахалінське родовище і розслідує службову недбалість Держгеонадр - Надра Інфо

21.02.2024

Хоча у відповіді ДБР прямо не стверджується, ми робимо висновок, що Бюро розслідує саме обставини та наслідки анулювання спеціального дозволу на користування Сахалінським нафтогазоконденсатним родовищем (Харківська обл.) в листопаді-грудні 2023 р., оскільки у запиті ми просили підтвердити чи спростувати існування такого кримінального провадження (про яке повідомляли наші джерела).

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України: службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

 

Винним загрожує позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

«Досудове розслідування триває. Вживаються усі можливі заходи з метою виконання завдань кримінального провадження щодо захисту особи, суспільства та держави від кримінальних порушень, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, встановлення суми збитків, нанесених державі, в також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування», – заявили в ДБР.

Зауважимо, ми також просили Державне бюро розслідувань надати копію листа/запиту від ДБР до Держгеонадр, на який в Службі посилалися як на документ, після отримання якого Держгеонадра звернулися до суду із позовом про поворот виконання судового рішення та анулювання спеціального дозволу ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» на Сахалінське НГКР.

Копію документу в ДБР не надали, однак підтвердили, що зверталися до Держгеонадр «з листом щодо необхідності проведення службового розслідування з метою встановлення причин невиконання постанови Верховного Суду від 26.11.2019 по справі №2а-7778/09/2670».

«В той же час, органом досудового розслідування не порушувалося перед Держгеонадрами питання щодо необхідності подання, в порядку адміністративного судочинства, заяви про поворот виконання вказаного рішення суду шляхом анулювання спеціального дозволу №6349», – заявив Максим Зінорук:

Нагадаємо, 04.12.2023 Державна служба геології та надр України анулювала з 28.11.2023 спеціальний дозвіл №6349, наданий ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» з метою видобування вуглеводнів Сахалінського НГКР. Спецдозвіл припинили на виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду (ШААС).

Видобуток природного газу та газового конденсату на Сахалінському родовищі повністю зупинили за кілька днів до наказу Держгеонадр.

В Укрнафтобурінні заявляли, що від зупинки видобутку на Сахалінському родовищі держава втрачає майже 50 мільйонів кубометрів газу на місяць. А втрати місцевого та державного бюджету (без ПДФО, ЄСВ та військового збору) становлять 410,5 млн грн щомісячно. Зокрема, це 190 млн ренти, 132,2 млн ПДВ та 88,2 млн податку на прибуток. 

Як ми вже писали раніше, спецдозвіл №6349 Укрнафтобуріння отримало в 2019 р. в порядку розширення меж Сахалінського родовища, яким користувалося з 2010 р. на підставі спецдозволу №5139. Спецдозвіл №5139 було отримано в судовому порядку – судами першої та другої інстанції Держгеонадра зобовʼязали «надати спецдозвіл». Проте в листопаді 2019 р. Верховний суд змінив формулювання і замість «зобовʼязати надати спецдозвіл», зобовʼязав «повторно розглянути заяву про видачу спецдозволу».

Саме ця постанова ВС стала підставою для звернення Держгеонадр до суду із заявою про поворот виконання судового рішення шляхом анулювання спеціального дозволу №6349 (як такого, що було отримано на підставі спецдозволу №5139). Але таку заяву Держгеонадра подали лише в 2023-му. За даними реєстру судових рішень, це сталося в червні, тобто, вже після того, як Укрнафтобуріння передали в управління фактично націоналізованому раніше ПАТ «Укрнафта». В Держгеонадрах заявляли, що звернулися до суду щодо анулювання спецдозволу Укрнафтобуріння не в червні, а в лютому 2023 р.. І саме після листа від ДБР, який став підставою для поновлення строків на звернення до суду з заявою про поворот виконання рішення суду, внаслідок задоволення якої і було анульовано спецдозвіл Укрнафтобуріння на Сахалінське НГКР.

Нагадаємо, Forbes писав, що Укрнафтобуріння була другою компанією за обсягами видобутку газу серед приватних видобувачів в Україні. Головною цінністю Укрнафтобуріння був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.