БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАналітикаПроект нового Кодексу про надра несе загрозу національній безпеці України, - Президент АНКУ

Проект нового Кодексу про надра несе загрозу національній безпеці України, - Президент АНКУ

16.12.2021

Проект нового Кодексу про надра, над яким працювала команда офісу ефективного регулювання BRDO під керівництвом німецької компанії Projekt-Consult, наразі не відповідає найкращим світовим практикам.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю журналу «ЕнергоБізнес» повідомив президент Асоціації «Надрокористувачі України» (АНУ) Роман Сторожов, посилаючись на оцінки, які дали цей проект в експертному та науковому середовищі.

"Розроблений проект... несе нові глобальні ризики, пов'язані з конфліктом інтересів, і не тільки містить дублювання та протиріччя, а й несе загрозу національній безпеці країни", - сказав він.

При цьому він наголосив, що новий Кодекс про надра вкрай необхідний ринку. Документ дозволить усе систематизувати та «припинити займатися вічним вигадуванням різних «підпорок». "Кодекс - це Конституція для галузі", - сказав Сторожєв.

Крім того, його за словами, ринку надрокористування потрібна подальша диджиталізація для спрощення процесів, кабінет надрокористувача, а також механізм продажу спеціального дозволу третім особам, передачі ліцензії (на сьогодні такий механізм відсутній, і щоб продати ліцензію бізнес йде шляхом продажу підприємства) .

«Це спростить юридичні конструкції, створить ліквідність на ринку спеціальних дозволів, ліцензії перепродаватимуть, і тоді не потрібно буде в таких масштабах вирішувати проблему «сплячих ліцензій», — пояснив президент АНУ.

Повністю інтерв'ю з президентом Асоціації «Надрокористувачі України» Романом Сторожевим читайте за посиланням: https://bit.ly/3RE4cUc