БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАналітикаАналіз змін до Нової редакції Кодексу про Надра та законопроекту №4187, який вносить зміни до Кодексу про надра, - Asters

Аналіз змін до Нової редакції Кодексу про Надра та законопроекту №4187, який вносить зміни до Кодексу про надра, - Asters

14.06.2021

Публікуємо витримки публічного аналізу на #UkrainianGasOpen2021 змін базового законодавства в надрокористуванні від компанії Asters

Аналіз документів: Нової редакції Кодексу про Надра (https://bit.ly/3vlwibv) та законопроекту №4187 (https://bit.ly/35itp0t), який прийнятий 1 червня 2021 року в першому читанні ВР України та який вносить зміни до чинного Кодексу про Надра.

Ярослав Петров, партнер, співголова практики енергетики природніх ресурсів та будівництва компанії Asters:

"Новий проект Кодексу про Надра – передбачає відміну діючого Кодексу про надра, Закону України "Про нафту і газ", Закону України "Про газ (метан) вугільних родовищ", Закону України "Про угоди про розподіл продукції", Закону України "Гірничий закон України", Закону України "Про продукції", ЗУ "Гірничий закон України", ЗУ "Про видобування і переробку уранових руд".

Таким чином Новий проект Кодексу про Надра – стане Біблією галузі, який буде врегульовувати всі ці питання, які нині сьогодні передбачені окремими Законами.

В той же час, законопроект №4187 вносить зміни до діючого Кодексу про надра, Закону України "Про нафту і газ", Гірничого Закону України, Земельного кодексу України; Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності"

Питання надрокористування, які однаково врегульовані обома документами:

1. Створення е-кабінету надрокористувача, Інтерактивної карти корисних копалин, каталогу відомостей про геоінформацію;

2. Можливість передачі “дозволу” у користування третім особам;

3. Скасування видачі дозволу на вивчення ділянок надр корисних копалин;

4. Оцінка запасів за міжнародними стандартами за бажанням надрокористувача;

5. Полегшення доступу до земель, сервітути;

6. Скрізна ліценція;

7. Можливість працювати на одній ділянці декільком ліцензіатам

Питання надрокористування, які по-різному врегульовані обома документами:

1. Врегулювання ситуації зі сплячими ліцензіями;

2. Зупинення дозволу тільки через суд;

3. Впровадження інституту резервування земель;

4. Розширення переліку корисних копалин місцевого значення

(Обмеження повноважень органів місцевої влади щодо розпорядження корисних копалин місцевого значення);

5. Держпітримка бізнесу (митні та податкові пільги)

(не виключено, що ці питання мають регулюватись не Кодексом, а ПКУ);

6. Державний фонд розвитку мінерально-сировинної бази у складі спеціального фонду державного бюджету;

7. Виключення необхідності подання надрокористувачами до органів влади документів/інформації, які є у загальному доступі;

8. Скасування дублюючих погоджень: гірничого відводу, дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок, плану розвитку гірничих робіт, погодження Міндовкілля надання дозволу на користування;

9. Створення Фонду для населення

З розширеними коментарями Ярослава Петрова по окремим ключовим питанням галузі:

«В законопроекті №4187 не має механізму, який вирішуватиме проблему сплячих ліцензій. Я сподівався, що це питання буде там, адже воно одне із ключових. Натомість Кодекс про Надра чітко вирішує ці питання, механізм сплати ренти чітко прописаний. Також Кодекс передбачає зупинення дозволів через суд. Натомість ЗП №4187 залишає право за Держгеології та надр вирішувати ці питання, і лише в деяких випадках звертатись до суду.

Питання надання доступу надрокористувачам до земельних ділянок. Кодекс передбачає такий механізм як резервування земель. Який каже про те, що якщо держава, планує виставити певну ліцензію на аукціон, то вона має зарезервувати певні ділянки, які потім будуть гарантовано передані. Це дуже важливий елемент який в Кодексі передбачено. В ЗП №4187 цього немає.

Законопроект №4187 передбачає створення Фонду для населення, який буде наповнюватись для виплати компенсацій у відповідних випадках. В Кодексі цього не передбачено.

Нагадаємо, що проект Нового Кодексу про Надра розробляється командою «Новий кодекс України про надра» та впроваджується Консорціумом у складі експертів Projekt-Consult (Німеччина), MinPol (Австрія) та Офісу ефективного регулювання BRDO (Україна).

Ініціаторами законопроекту №4187 є Якименко Павло (Слуга народу), Маріковський Олександр (Слуга народу), Задорожний Андрій (Слуга народу).