БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАналітикаАНАТОЛІЙ ВДОВИЧЕНКО: «ЗМІНИ, ЯКІ ВНОСИТЬ ЗАКОНОПРОЕКТ 4187, ВИГІДНІ БІЛЬШЕ СПЕКУЛЯНТАМ НІЖ В ЦІЛОМУ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДУ»

АНАТОЛІЙ ВДОВИЧЕНКО: «ЗМІНИ, ЯКІ ВНОСИТЬ ЗАКОНОПРОЕКТ 4187, ВИГІДНІ БІЛЬШЕ СПЕКУЛЯНТАМ НІЖ В ЦІЛОМУ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДУ»

27.12.2022

На думку президента Спілки буровиків України, академіка АТН України, Анатолія Вдовиченка, Державній службі геології та надр варто зосередити головну увагу на виконанні своїх основних завдань, передбачених  Положенням про Державну службу геології та надр України, а саме на питаннях геологічного вивчення та раціонального використання надр; внесення на розгляд Мінприроди пропозицій щодо формування держполітики у сфері вивчення та раціонального використання надр. Для виконання цих завдань питанням номер один галузі – це фінансування геологорозвідки.

Більш детально критичні зауваження президент Спілки буровиків України до законопроекту 4187 читайте в публікації для журналу «ЕнергоБізнес».


Мишача вовтузня навколо неіснуючих проблем

На сьогодні внесення змін до Кодексу про надра не на часі, особливо враховуючи воєнний стан. Ряд проблем, які нібито хотіли вирішити розробники, можна було б врегулювати шляхом внесення змін до підзаконних нормативно-правових актів, наприклад, в документи Кабінету міністрів, в акти Державної служби геології та надр. Не потрібно, всі деталі, всі подробиці виносити на рівень закону, тобто Кодексу.

Якщо всі цифри прописати в кодексі, потім, щоб їх змінити, треба буде пройти всю процедуру внесення змін в закон. В кодексі мають бути прописані фундаментальні правила, а всі деталі, окремі випадки мають регламентуватися підзаконними нормативно-правовими актами, процедура зміни яких суттєво простіша. 

Таким чином, хочу резюмувати: діюча до цього редакція кодексу поки що задовольняла потреби галузі, більше того вона була розроблена колективом геологів з великим досвідом як фундаментальний документ.

Відсутність фахової підготовки документу

Фахівці геологічної галузі України, зокрема академічної, університетської та галузевої науки фактично, як правило, були усунуті від розробки законопроектів змін до Кодексу про надра. Якщо наукова спільнота не брала участі у розробці документу, постає питання: «А хто його тоді розробляв?».

В першу чергу Держгеонадра має відстоювати належне фінансування галузі

На сьогодні керівництво Державної служби геології та надр постійно підкреслює своє досягнення – запуск електронного кабінету надрокористувача та інтерактивної карти. Але, це суто технічна робота. Зараз будь-яка компанія створює для своїх клієнтів електронні сервіси, це данина часу. Краще б Держгеонадра зосередила свою роботу над пошуком фінансування галузі, відстояла б перед Кабінетом міністрів необхідність залишити значну частку доходу від продажу спецдозволів на потреби геології. Саме служба мала б виступити з такою ініціативою до урядовців, просувати це питання та наполягати на ньому, адже без геологорозвідки ми не будемо мати, що продавати у майбутньому. Зараз Держгеонадра торгує вже давно розвіданими родовищами та раніш підготовленими площами. 

Окремо,  хотілось би підкреслити, що провідні видобувні країни світу борються не лише за вартість продажу ліцензії на аукціоні, а за те, щоб компанії з належним рівнем експертизи та капіталу прийшли на торги, отримали ліцензію і почали відразу працювати, сплачуючи поточні платежі від операційної діяльності. В цих країнах давно зрозуміли, що надрокористувач більше платить податків та платежів саме з операційної діяльності, а не один раз на аукціоні.

Перепродаж спецдозволів

На думку переважної більшості фахівців, той перепродаж спецдозволів, можливість якого відкрило прийняття законопроекту 4187, – це вигідно більше для спекулянтів, а не для підприємств, які планують свою роботу на довгу перспективу та які дійсно займаються геологорозвідкою та видобутком.

Підсумовуючи, я можу сказати, що від прийнятого законопроекту 4187, держава нічого не виграє. Загальні витрати на підготовку і прийняття законопроекту та внесення відповідних змін в інші Закони України і підзаконні акти, значно перевищать отримані мізерні доходи від таких нововведень.  Цього ніколи ніхто не підраховував і не брав до уваги. А ось шалені збитки суспільству від спекуляцій спецдозволами можна елементарно обрахувати. Для цього потрібно провести просту ревізію ліцензій, за якими довгий час не розпочаті роботи пов’язані із видобутком. За цим повинен бути встановлений постійний моніторинг із широким оприлюдненням результатів контролю. Ось що  є головним завданням Держгеонадр по раціональному використанню надр (згідно п.1. ст. 3. «Положення про Державну службу геології та надр України»), про яке ця торгова контора давно вже забула.  

Не варто покладати надій на те, що внесені зміни дозволять суттєво збільшити видобуток корисних копалин в Україні. Неприпустимим є в демократичній країні такі кулуарні, не публічні законопроекти. Це не шлях до Європи.

 

Довідково:

Витяг із постанови КМУ, якою затверджене Положення про Держгеонадра

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ 

ПОСТАНОВА

від 30 грудня 2015 р. № 1174 

Київ

Про затвердження Положення про Державну службу геології та надр України

3. Основними завданнями Держгеонадр є:

1) реалізація державної політики у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр;

2) внесення на розгляд Міністра захисту довкілля та природних ресурсів пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

4. Держгеонадра відповідно до покладених на неї завдань:

17) забезпечує розвиток мінерально-сировинної бази, організацію геологічного, геофізичного, геохімічного, гідрогеологічного, інженерно-геологічного та еколого-геологічного, сейсмічного вивчення надр, пошуку і розвідки корисних копалин на території України, у межах територіальних вод, континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони України;

25) здійснює проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень, пов’язаних з розробленням та впровадженням у виробництво наукових і методичних основ прогнозування, пошук та розвідку родовищ корисних копалин, прогнозування змін геологічного середовища та інших потреб геологічного вивчення надр;

29) здійснює управління об’єктами державної власності, що належать до сфери управління Держгеонадр.

7. Держгеонадра здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.