БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юП'ять причин інтересу інвесторів до українського газу

П'ять причин інтересу інвесторів до українського газу

 

Приватний капітал збільшує інвестиції в український газовий бізнес. Звідки інтерес до сектора і чи надовго бум в галузі? 
 
На минулому в Києві Українському енергетичному форумі відразу кілька великих газовидобувників заявили про плановані масштабні інвестиції в українські проекти. Польська компанія Kulczyk Oil Ventures, за словами її керуючого директора Якуба Корчака, в нинішньому році має намір вкласти $ 55 млн у розвиток українського бізнесу - компанії «Куб Газ». Новий партнер Віктора Пінчука з нафтогазового бізнесу («ГеоАльянс») - нідерландська Arawak Energy повідомила про плани витратити $ 100 млн на буріння нових свердловин в 2013 році. 
 
Exxon Mobil, яка в серпні 2012 року стала переможцем тендеру з розробки Скіфської площі на шельфі Чорного моря, найближчим часом сподівається підписати УРП (угода про розділ продукції) з урядом України. Vanco Prykerchenska, торік підписала мирову угоду з українським урядом, має намір витратити на розробку Прикерченської ділянки шельфу більше $ 300 млн протягом 3 років. 
 
На ринок виходять нові гравці - в першій декаді березня СКМ Ріната Ахметова оголосила про покупку 25% акцій «Нафтогазвидобування» - найбільшої на сьогодні приватної газодобувної компанії. У чому причина підвищеного інтересу до галузі? 
 
Висока ціна на газ 
 
Увага інвесторів газова галузь залучила на початку 2009 року - після підписання НАК «Нафтогаз України» і «Газпром» угод, результатом яких стало дворазове зростання цін на російський газ для України. Торік середня ціна газу на кордоні з Росією склав $ 432 / тис. куб. м. «На внутрішньому ринку ціна реалізації газу приватними компаніями для промспоживачів збігається з вартістю російського газу - зараз це близько $ 430 / тис. куб. м (без ПДВ) », - говорить аналітик ІК Concorde Сapital Роман Дмитренко. Навіть з урахуванням високих рентних платежів - з початку року ставка становить близько 25% від ціни реалізації - нафтогазовий бізнес залишається високомаржинальним. «В середньому рентабельність по EBITDA в галузі становить близько 50%», - пояснює Роман Дмитренко. 
 
Ресурсна база і інфраструктура 
 
Торік Україна, за даними Міністерства енергетики, спожила 54 млрд. Куб. м газу. З цього обсягу внутрішній видобуток склала трохи більше 20 млрд. «Україна - один найбільших ринків по споживанню газу в Європі, - міркує директор з розвитку бізнесу компанії« Бурова техніка »Андрій Закревський. - А внутрішній видобуток газу в останні кілька років практично не росла ». 
 
British Petroleum оцінює підтверджені запаси газу в Україні в 900 млрд куб. м. «Підтверджених запасів природного газу досить для успішної роботи видобувних компаній. Необхідно вкладати в розробку нових родовищ », - підкреслює керуючий партнер консалтингової компанії Imepower Юрій Кубрушко. Значно полегшує роботу інвесторів в Україні та наявність необхідної інфраструктури. «Існуюча розгалужена система газопроводів, яка дісталася у спадок від Радянського Союзу - одна з кращих в Європі, - відзначає президент Асоціації газових трейдерів України Роман Сторожев. - Проблем з транспортуванням газу практично немає: транспортний бізнес не вимагає великих вкладень ». 
 
Неконсолідований ринок 
 
До підвищення цін на газ в 2009 році в приватній нафтогазодобуванні в Україні працювало близько 50 дрібних компаній, з яких регулярну видобуток газу вели не більше 30. Найбільший гравець - «Нафтогазвидобування» Нестора Шуфрича та Миколи Рудьковського - на піку виробництва в 2010 році забезпечував тільки 30% обсягів видобутку приватних компаній або 3% загального видобутку газу в країні. «У секторі ніколи не було великого гравця або штучно нав'язаного монополіста, - каже Юрій Кубрушко. - Інвесторів це приваблює ». Ринок все ще далекий від консолідації: за підсумками минулого року видобуток приватними інвесторами перевалила відмітку в 2 млрд. Кубометрів - близько 10% сукупного виробництва газу в Україну. 
 
Лібералізація ринку 
 
У липні 2010 року був прийнятий закон «Про засади функціонування ринку природного газу» - одна з умов вступу України в Європейське енергетичне співтовариство. Головним нововведенням закону стало надання споживачам газу права самостійно обирати постачальника. Промислові підприємства отримали це права 1. березня 2012 року. Результатом нововведення стало підвищення конкуренції між трейдерами і більш привабливі умови роботи для виробників. «Розпочата лібералізація газового ринку також підстьобує інвесторів», - вважає Сторожев. 
 
Позитивні сигнали від держави 
 
«Ніколи ще не чув такої кількості позитивних відгуків від інвесторів про роботу в енергетичному секторі, як зараз», - зізнається Юрій Кубрушко. Донедавна головними факторами, що стримували інвестиції в галузь, були корупція і мінливість правил гри. Що змінилося за останні роки? «Держава продемонструвала, що потребує діалогу з інвестором, - пояснює Кубрушко. - Проведення тендерів на розробку Олеської і Юзівської площ з покладами сланцевого газу, підписання мирової угоди з Vanco - хороше тому свідоцтво ». «Держава потребує альтернативного поставкам« Газпрому »ресурсі, - додає Сторожев. - У ситуації, коли державні компанії не можуть збільшити видобуток через недостатнє фінансування, надія покладається на приватників ». 
 
Чи надовго триватиме інвестиційний бум в Нафтогазі? «Перспективи галузі багато в чому залежать від подій найближчого року і прогресу в розвитку проектів з видобутку сланцевого газу, - резюмує Кубрушко. - Якщо чиновники нічого не зіпсують, сектор буде активно розвиватися мінімум п'ять років ». 
 
11 березня 2013 
Forbes.ua