БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юПодаткова політика в сфері газовидобування загрожує занепадом галузі, - експерти

Податкова політика в сфері газовидобування загрожує занепадом галузі, - експерти

 
2 березня Верховна Рада прийняла Закон України №2213 «Про внесення змін до статті 165 та 252 Податкового кодексу України», яким вносяться зміни в сферу видобутку природного газу державними компаніями. Закон закріплює збільшення рентної плати з 20% до 70% для газодобувних компаній, в яких держава володіє часткою 50% + 1 акція. Приватні газовидобувачі також знаходяться не в більш вигідному становищі.
 
3 - 5 березня в Києві проходила друга щорічна конференція Інституту Адама Сміта «Український Енергетичний Форум» і тема рентних платежів пройшла червоною рядком у доповідях і дискусіях учасників. Учасники видобувної галузі відзначають, що рентні ставки занадто високі, у зв'язку з цим більшість компаній буде змушене скорочувати заплановані інвестиційні програми.
 
«Якщо рента буде вище 30%, ми змушені будемо згорнути інвестиційну програму як мінімум на 80%. А може і вище », - сказав у своєму виступі головний геолог Burisma Holdings Богдан Крупський.
 
Нагадаємо, підвищення рентних платежів у липні 2014 приймалося з розрахунком отримання додаткових надходжень до бюджету у розмірі 4,3 млрд гривень. Але в липні 2014 видобувним компаніям обіцяли тимчасовість таких заходів - до 1 січня 2015 року, що і викликало лояльне ставлення з боку компаній до додаткові фіскальні навантаження. На 2015 ставки для приватних газодобувних компаній залишили на тому ж рівні. З 2 березня рівень рентних платежів для державної компанії ПАТ «Укргазвидобування» зріс з 20% до 70%. При видобутку газу з нововведених свердловин (після 1 серпня 2014) та зареєстрованих в Державному реєстрі протягом двох років буде застосовуватися понижувальний коефіцієнт у розмірі 0,55%. У цьому випадку ставка складе 38% замість 70%.
 
«Подібні кроки ведуть Україну в протилежному напрямку від енергетичної незалежності і країна повинна бути готова до скорочення обсягів внутрішніх енергетичних ресурсів, швидкого відходу інвесторів з сектора газовидобутку в Україні», - говорить Президент Асоціації «Надрокористувачі України» Роман Сторожев.
 
 
11 березня 2015
Oilreview