БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юРік під знаком боротьби

Рік під знаком боротьби

06 січня 2016
Що відбувалося в газодобувній галузі України протягом 2015
 
Буквально напередодні публікації цієї статті видобувна галузь отримала приємну новину: Верховна Рада України проголосувала за Законопроект №3688, в результаті чого були внесені зміни до Податкового кодексу України, в тому числі і в частині рентних платежів. Це стало найбільш довгоочікуваною подією для газодобувної галузі.
 
Згідно з інформацією Державної служби статистики України, видобуток природного газу в країні в січні-листопаді 2015 року, без урахування анексованого Росією Криму, скоротився порівняно з січнем-листопадом 2014 році на 2% - до 17,8 млрд куб. м. Прогнози на початку року були менш оптимістичні, і падіння за підсумком 2015 припускали на рівні 4%. Утримати показники видобутку вдалося завдяки інвестиціям попередніх років, але продовження реалізації жорсткої фіскальної політики в подальшому могло привести до стрімкого падіння в найближчі роки.
 
Але завдяки активній позиції протягом року представників видобувних компаній і передноворічний ініціативі парламентаріїв, а особливо членів парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, вже з січня 2016 р. до приватних компаній будуть застосовувати ставки рентних платежів за користування надрами в розмірі 14% за видобуток газу з покладів понад 5 тис. м, 29% - за видобуток газу з покладів до 5 тис. м. Історія боротьби за помірні податки для галузі почалася рік тому - наприкінці грудня 2014 парламентарі підтримали ініціативу Кабінету Міністрів і перетворили своїм голосуванням тимчасово збільшені ставки ренти в постійну норму чинного податкового кодексу.
 
Підвищені ставки податків видобувні компанії застосовували ще з середини 2014 р., але тоді ця міра подавалася як тимчасова, життєво важлива державі для наповнення неабияк спорожнілого бюджету, і не викликала критичних оцінок. Компанії пішли назустріч потребам державної скарбниці. Але як постійно діючі ставки 55% і 29% для приватних компаній, 70% для державної ПАТ «Укргазвидобування» і компаній, які працюють за договорами спільної діяльності, - таке фінансове навантаження стало занадто високим, щоб можна було інвестувати в буріння, геологічні роботи і навіть в ремонт свердловин. При цьому навіть не йшлося про розробку нових родовищ у той період, коли нашій країні кожен власний кубометр газу важливий. Верховна Рада також знизила ренту при видобутку газу ПАТ «Укргазвидобування» з 70% до 50% на період з 1 квітня по 31 грудня 2016.
 
Висока ставка податку продовжить застосовуватися тільки до компаній, що працюють за договорами про спільну діяльність. Повернення до раніше діючих ставок може стимулювати компанії активніше інвестувати у видобуток і нарощувати обсяги видобутих запасів. Нагадаємо, що приріст видобутку газу приватними компаніями в 2014 р. склав близько 33% - 34%, але в цілому видобуток в країні в 2014 р. скоротився порівняно з 2013 р. на 3,4% - до 19,7 млрд. куб. м. У 2013-му видобуток газу збільшився в порівнянні з 2012 р. на 1,7% - до 20,4 млрд. куб. м.
 
Високі податки, які вводилися для галузі, прямували до загального фонду бюджету і далі розподілялися для фінансування субсидій. Коштів бюджету катастрофічно не вистачало для фінансування геологорозвідувальних робіт. Так, наприклад, за підсумками 11 місяців 2015 року обсяги розвідувального та експлуатаційного буріння по підприємствах нафтогазпрому скоротилися на 5% і 15% відповідно в порівнянні з аналогічними показниками 2014 р. Нині фінансове становище державних геологорозвідувальних підприємств важке. Чому ці тенденції стануть в результаті стримуючим чинником розвитку видобутку природного газу в Україні?
 
Справа в тому, що для нарощування обсягів видобутку необхідний позитивний приріст розвіданих запасів. Але вже кілька років приріст запасів газу в Україні негативний, і цю тенденцію потрібно змінити найближчим часом - перед країною стоїть завдання зробити все можливе для розвитку внутрішнього виробництва газу для заміщення імпортованого ресурсу. Серйозність намірів Уряд підтвердив постановою №375-р від 25 березня 2015 року, в якій закріплена дорожна карта реформ в енергетичному секторі. Протягом 2015 - 2016 рр. передбачено розроблення та подача на обговорення Уряду для подальшого внесення на розгляд парламенту відповідних документів у сфері надрокористування. Це:
 
- Зміни до Податкового кодексу в частині оподаткування видобувних компаній з урахуванням кращої світової практики. Із зареєстрованих з початку лютого більше десяти законопроектів вдалося знайти компромісний варіант змін в Податковий кодекс в кінці грудня 2015. Потрібно сказати про розподіл рентного податку. У Верховну Раду внесено два законопроекти про перерозподіл між бюджетами різних рівнів коштів, отриманих від оплати ренти за видобуток нафти, природного газу і газового конденсату. Мета - розвиток адміністративно-територіальних одиниць та громад, на території яких ведеться видобуток вуглеводнів за рахунок зарахування частки відповідної рентної плати до місцевих бюджетів. Це хороша ініціатива, але це не вплине на розвиток газовидобувної галузі. Відповідно до Бюджетного кодексу рентна плата за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату зараховується до загального фонду державного бюджету в повному обсязі. Асоціація «Надрокористувачі України» вважає за необхідне збільшити надходження до спеціального фонду державного бюджету від ренти і таким чином дати можливість збільшити фінансування геологорозвідувальних робіт за рахунок коштів державного бюджету;
 
- Проект Кодексу про надра в новій редакції. На жаль, ні нового кодексу, ні проекту документа надрокористувачі не побачили, хоча брали активну участь у напрацюванні його положень. Можливо, деяка нестабільність відносин з РФ як одним з постачальників імпортного ресурсу і стабільно високий попит на природний газ на внутрішньому ринку дадуть імпульс доопрацювати кодифікований документ видобувної галузі, і в 2016 р. проект постане перед судом громадськості;
 
- Комплексний аудит приватних і державних користувачів нафтогазоносних надр, аналіз виконання програм робіт на ділянках надр та анулювання спеціальних дозволів, за якими роботи не виконуються в повному обсязі. Така робота почалася, але реальних результатів немає;
 
- Розробка програми поступової відмови від 5% спецдозволів, виданих держпідприємствам, по яких не передбачається виконати програму повністю. Як і робота над Кодексом про надра, робота проходить у форматі робочої групи. 
 
Крім ініціатив, закріплених урядовою постановою, розвивати газовидобуток можна за допомогою такого інструменту, як Угоди про розподіл продукції. Поки Україна не має успішних прикладів реалізації таких проектів, але позитивний досвід є у багатьох країн світу. У Верховній раді 4 вересня 2015 зареєстрований Законопроект №3042 про внесення змін до закону про УРП. Зміни спрямовані в тому числі на уточнення і дерегуляцію процедури укладення УРП на основі виданих раніше спеціальних дозволів. Така модель повинна гарантувати особливі податкові стимули, і в той же час СРП перекладає на інвестора основні ризики з розвідки і видобутку. Основна відмінність: фіскальний перерозподіл результатів здійснюється через механізм розділу саме продукції, тобто газу або нафти, але не через податки, що типово для інших механізмів. І разом з тим компанія-інвестор отримує відшкодування вкладених інвестицій у вигляді «cost gas» відповідно до умов УРП. А решта видобутих вуглеводнів розподіляються між державою та інвестором. Це прогресивна модель і поліпшення законодавчого регулювання СРП допоможе Україні залучити більше інвесторів.
 
Також розроблено і підтримано профільним парламентським комітетом Законопроект №3096, який покликаний спростити земельні питання видобувної галузі. Незважаючи на те, що в правовому полі протягом 2015 можна відзначити багато ініціатив, спрямованих на розвиток галузі, до реалізації їх на практиці справа не доходить. Як результат: протягом року в Україні завершили участь у проектах такі великі видобувні компанії як Shell, Chevron, а українські надрокористувачі взяли паузу до кращих часів. Протягом року практично не було активних кроків з розробки нової редакції Кодексу про надра та інших дій згідно дорожної карти. Але в новій редакції, яка повинна з'явитися в 2016 р., нормативно-правовий акт повинен являти собою єдиний кодифікований документ, що регулює всі відносини у сфері надрокористування: питання оформлення дозвільних документів щодо землевідведення; права власності на надра; видачу спеціальних дозволів на користування надрами; видобуток сировини та контролю за цим процесом; регулювання порядку доступу до геологічної інформації, цифровій базі родовищ; відведення земельних ділянок для реалізації проектів з видобутку і т.д. У рамках цієї роботи повинна бути врахована позиція видобувних компаній, профільних асоціацій, громадських організацій, українських та міжнародних експертів.
 
Питань багато, але комплексна реформа законодавчого поля сьогодні вкрай важлива для України, і зміна законодавства має відбуватися досить швидко - починаючи вже з першої декади 2016, щоб у найближчі три-п'ять років можна було побачити перші результати цієї роботи.
 
 
Автор: президент асоціації "Надрокористувачі України" Роман Сторожев
Джерело: «Термінал» №1 (795) від 4 січня 2016 р.