БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’юВидобуток газу в Україні потрібно стимулювати законодавчими інструментами

Видобуток газу в Україні потрібно стимулювати законодавчими інструментами

20 червня Секретаріат Енергетичного Співтовариства опублікував моніторинговий звіт про стан реформи енергетичного ринку в Україні. Енергетичний сектор повинен стати ключем до успіху економічних реформ в Україні. Широкі можливості для реформ відкрив в законодавчому полі ЗУ «Про ринок природного газу», такі як встановлення ринкової економічно обґрунтованої ціни на природний газ для всіх категорій споживачів, підвищення енергетичної безпеки шляхом диверсифікація поставок природного газу за рахунок розширення потужностей реверсних маршрутів і нарощування власної ресурсної бази . Це заявляють європейські колеги в останньому звіті, пріоритетність енергетичних реформ відзначають і в уряді, і у Верховній Раді.
 
Відповідний План реформ енергосектора був затверджений Кабінетом Міністрів України в березні 2015 року і включав в себе багато позитивних для газового сектора ініціатив, з яких тільки частина вдалося реалізувати у вигляді прийнятих нормативно-правових актів. З початку 2016 року набула чинності Угода про асоціацію з ЄС, в рамках чого повинна відбуватися подальша поетапна імплементація вимог деяких директив ЄС і реформа в ключових галузях.
 
Серед пріоритетних областей сировинний сектор вважається одним з найбільш важливих, особливо з огляду на багаторічну залежність України від імпорту енергоресурсів. Але для того, щоб галузь перестала бути тягарем на плечах і без того слабку економіку, а перетворилася на прибутковий і інвестиційно привабливий бізнес, необхідно впровадити кілька першочергових кроків. Згідно з планом пріоритетних дій уряду на 2016 г. - реформа ринку природного газу відповідно до вимог Третього енергетичного пакета ЄС.
 
Мета - створення умов для сталого розвитку галузі національного газовидобутку. крім того, комплексна реформа має ще одну важливу мету - впровадження інструментів енергоефективності. На сьогоднішній день на міста і муніципалітети припадає близько 75% споживання енергетичних ресурсів. При цьому частка імпорту природного газу в Україну все ще висока - за перший квартал 2016 року майже 3 млрд. М3, власна газовидобуток становив близько 6,7 млрд. М3, з яких частка НАК «Нафтогаз України» - 5,3 млрд. М3 . Споживання природного газу в зазначений період склало близько 14,7 млрд. М3. Цифри чітко показують, що Україна все ще далеко від задоволення попиту внутрішніх споживачів на природний газ українським ресурсом. А стан платіжного балансу - що імпорт природного газу повинен поступово поступатися місцем торгівлі на українському ринку власними ресурсами.
 
Серед найбільш несприятливих умов: нестабільна фіскальна політика, відсутність стимулюючого оподаткування та нестабільність правил гри. Саме рішення цих першочергових завдань може дозволити вже в найближчі 4 - 5 років скоротити імпорт природного газу в Україну. Говорячи про будь-якому сировинному ринку потрібно, перш за все, враховувати можливості, які отримує видобувна компанія або інвестор. Це стосується, перш за все, можливості реалізувати продукції. Повноцінний лібералізований ринок природного газу замислювався, але не був повною мірою втілений в життя. У 2015 реформа почалася, але велике число нормативно-правових актів, які потрібно було розробити «з нуля» і прийняти, дещо зменшили хід перетворень ринку природного газу. Так, в парламенті «зависли» законопроекти про Регуляторі, про ліцензування, про перерозподіл рентних платежів та інші, здатні забезпечити для всіх учасників ринку прозорі правила роботи і рівні умови ведення господарської діяльності відповідно до європейських норм.
 
На балансування ситуації з імплементацією норм директив ЄС, співробітництво видобувних компаній з місцевими органами влади і забезпечення прозорості роботи видобувних компаній покликаний зареєстрований у другій половині червня законопроект «Про розкриття інформації в видобувних галузях». Він послідовно об'єднує переваги Закону України «Про ринок природного газу» та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях».
 
Більш того, як стверджують представники профільного комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, законопроект може стати якісним політичним інструментом для імплементації всіх директив ЄС в рамках Угоди про асоціацію. Крім того, немає сумнівів в тому, що видобувний сектор відчуває нестачу інвестицій. І при існуючих фінансових проблемах державні компанії не здатні самостійно їх залучити.
 
Негативно на газовидобувну галузь в цілому вплинув стрибок ставок ренти, в результаті чого Україна в 2015 році скоротила видобуток газу на 1,4% в порівнянні з 2014 роком - до 19,896 млрд. куб. м. Наприклад, газовидобувна компанія «Регал Петролеум» відзначає погіршення фінансових показників компанії в 2015 р І, за словами представників компанії, сьогодні від довгострокових планів компанія перейшла до короткострокових інвестиційним програмам. Лише після відновлення дії рівня рентних ставок 2013 року компанія планує в 2016 р продовжити геологічні та геофізичні дослідження родовищ, почати буріння однієї свердловини і, можливо, почати ремонт двох свердловин. Невеликі успіхи демонструють інші приватні газовидобувні компанії.
 
За 1 квартал 2016 року видобуток природного газу в Україні збільшилася на 2,3% або на 148,6 млн. Куб. м. в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року - до 6 млрд. 716,6 млн. куб. м. Приватні нафтогазовидобувні компанії в за цей період збільшили видобуток газу на 17,2% (на 203,4 млн. куб. м) - до 1 млрд. 388,1 млн. куб. м. Найбільшими газодобувачами стали: ПрАТ "Нафтогазвидобування" - 510,38 млн. куб. м, ТОВ "Еско-Північ" - 226,051 млн куб. м, ПрАТ "Укрнафтобуріння" - 111,657 млн ​​куб. м, ПрАТ "Природні ресурси" - 75,57 млн ​​куб. м, ТОВ "Куб-Газ" - 72,744 млн куб. м, СП "Полтавська газоні-фтяная компанія" - 62,22 млн куб. м, ПрАТ "Девон" - 42,326 млн куб. м, ТОВ "Перша українська газоні-фтяная компанія" - 42,203 млн куб. м, ПрАТ "Укргазвидобуток" - 39,875 млн куб. м, ТОВ "Енергія-95" - 39,454 млн куб. м, ТОВ "Сістемойлінженірінг" - 28,723 млн куб. м, ТОВ "Надра-Геоінвест" - 26,232 млн куб. м, ТОВ "Регал Петролеум" - 22,525 мн куб. м, ПрАТ "Пласт" - 13,21 млн куб. м (з урахуванням Стрілецького родовища), ТОВ "Пром-енерго продукт" - 10,47 млн ​​куб. м, ТОВ "Сіріус 1" - 9,2 млн куб. м, ТОВ "Надра Геоцентр" - 8,349 млн куб. м, ТОВ "Парі" - 7,58 млн куб. м, ПрАТ "Тісагаз" - 6,694 млн куб. м, ТОВ "Сахалінське" - 6,32 млн куб. м, ТОВ "Західнадрасервіс" - 6,057 млн ​​куб. м, ТОВ "Укргаз Інвест" - 5,722 млн куб. м, ТОВ "Арабська Енергетичний альянс" - 5,715 млн куб. м. При цьому знову дещо погіршилася ситуація в державному секторі. За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, підприємства НАК "Нафтогаз України" за 1 квартал 2016 р знизили видобуток газу на 1% або на 54,8 млн. Куб. м. - до 5 млрд. 328,5 млн. куб. м.
 
Успіхи приватних газодобувних компаній могли б бути значно краще, в разі модернізації законодавчої бази, оптимізації оподаткування і завершення реформи газового ринку відповідно до європейських принципів. Частково поліпшити законодавче поле парламентарії обіцяють ще до літніх канікул, але велика робота по розробці нової системи оподаткування та сучасної редакції Кодексу про надра залишається на рівні дискусій в експертних колах та робочих груп.
 
 
 
Роман Сторожев, президент асоціації «Надрокористувачі України»
"Енергобізнес" від 05 липня 2016 р.