БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини"Надрокористувачі України" виступають за встановлення в Законі про ринок газу принципу невтручання держави

"Надрокористувачі України" виступають за встановлення в Законі про ринок газу принципу невтручання держави

16 лютого 2015
В рамках прийняття нової редакції Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» необхідно законодавчо закріпити норму про невтручання держави у функціонування ринку за винятком випадків, коли це необхідно для усунення форс-мажорних обставин на ринку або забезпечення інших загальних інтересів, але лише за умови , що таке втручання буде короткостроковим.
 
«Однією з основних цілей реформи, яку від України очікують МВФ, ЄБРР, Європейського енергетичного співтовариства та інші міжнародні інституції, є впровадження моделі відносин на ринку природного газу, заснованої на принципах вільної конкуренції, захисту споживачів та безпеки поставок. Внутрішній ринок повинен забезпечувати реальну можливість вибору всім його учасникам, створювати нові можливості для розвитку бізнесу видобувним компаніям і збільшення транскордонної торгівлі для підвищення ефективності, конкурентних цін на вуглеводневі ресурси, поліпшення якості обслуговування », - вважає Президент Асоціації« Надрокористувачі України »Роман Сторожев.
 
12 лютого ц.р., глава МВФ Крістін Лагард заявила, що МВФ виділить Україні 17,5 млрд дол. Кредиту протягом 4 років. Нова програма спрямована на проведення реформ, які приведуть згодом до економічної стабілізації. Енергетична галузь входить до трійки пріоритетних сфер по необхідності проведення реформ поряд з банківським та інвестиційним сектором. І на нещодавній зустрічі міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина з представниками МВФ останніх цікавив не тільки питання підвищення тарифів для населення, а й виконання Україною зобов'язань щодо імплементації норм Третього енергопакету, які передбачають лібералізацію ринку природного газу, створення умов для відкритої ринкової конкуренції між постачальниками , а для споживачів - свободу вибору цього самого постачальника.
 
Таким чином, дискримінаційний формат взаємин між господарюючими суб'єктами на ринку природного газу не повинен знайти продовження у проекті нової редакції закону «Про засади функціонування ринку природного газу», підготовку якої анонсував міністр. Україні важливо зробити чесними і прозорими правила гри для всіх учасників ринку, щоб залучити міжнародних інвесторів і дозволити вести в Україні цивілізований бізнес в енергетичному секторі.
 
За підсумками 2014 приватні газовидобувні компанії вийшли на рекордні показники і завершили рік із загальним обсягом видобутку 3, 3 млрд. М3, що на 18% більше показника 2013 Весь природний газ, видобутий в Україні незалежними компаніями, поставляється для задоволення потреб промислових споживачів за ринковою ціною.
 
 
13 лютого 2015
"Українська енергетика"