БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниPublish What You Pay розкритикувала поточну версію інструкції з розкриття інформації для британської промисловості

Publish What You Pay розкритикувала поточну версію інструкції з розкриття інформації для британської промисловості

23 березня 2015
Інструкція для британської промисловості щодо Правил звітності про платежі урядам зараз готується від імені Міжнародної асоціації виробників нафти і газу (IOGP) і Міжнародної ради з гірничодобувної промисловості і металам (ICMM). На думку PWYP, ключові елементи в поточній версії галузевої інструкції вельми сумнівні і дискредитують мету надання допомоги зі звітністю компаніям відповідно до закону. Підхід до звітності в інструкції заохочує компанії звітувати таким чином, що не узгоджується із законом і триматиме платежі прихованими від громадськості. Незважаючи на заклики, промисловість досі відмовляється змінити ці елементи, які підставляють під удар відповідальні компанії.
 
Поточна інструкція припускає, що тільки оператор СП має повідомляти про платежі, зроблені від імені партнерів по спільному підприємству, і що інші партнери не повинні цього робити. Юридичний висновок стверджує, що таке тлумачення закону є "неточними", "неправильним", без правової основи,  надзвичайно незадовільним ... і вводить в оману".
 
Звітність лише оператора дозволяє приховати великі платежі, такі як право на продукцію для проектів з операторами поза ЄС, навіть там, де беруть участь компанії з ЄС. У клептократичної держави Анголи, наприклад, платежі в розмірі близько US $ 7,5 млрд на рік від компаній з ЄС можуть не розкриватися, згідно діючої інструкції. Крім того, платежі за право на продукцію щодо 17 проектів у Бразилії будуть виключені зі звітності.
 
Інструкція також вказує, що дві або більше юридичних угод можуть бути представлені в рамках одного проекту, навіть якщо вони не є "оперативно і географічно інтегрованими". Юридичний висновок стверджує, що ця точка зору "вводить в оману і є неправильною", що може призвести "до порушення Правил".
 
Режими ліцензування в ресурсовидобувних країнах зазвичай використовують типову форму договору про розподіл продукції і стандартизованих ліцензій. Об'єднання платежів тільки на підставі договорів, що мають "суттєво подібні терміни" буде встановлювати необгрунтовано низький поріг для звітності по проектах. "Платежі, заходи і проекти не можуть бути штучно розділені або складені", "розкриття повинно відображати сутність, а не форму, кожного платежу, відповідного виду діяльності або проекту".
 
Publish What You Pay вважає, що інструкція для промисловості вказівки в нинішньому вигляді ставить відповідальні компанії до групи ризику. Це керівництво є безвідповідальним і не повинно бути опубліковане або яким-небудь чином позитивно розцінене урядом Великобританії.
 
 
 
23 березня 2015
"Українська енерегтика", за матеріалами PWYP