БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПрезидент підписав Закон, який передбачає оплату ренти по факту реалізації газу

Президент підписав Закон, який передбачає оплату ренти по факту реалізації газу

30 травня 2022

Проблема, з якою зіткнулися  приватні газовидобувники – проблема реалізації видобутого газу. Росіяни знищили низку промислових об’єктів, деякі – сильно пошкодили. А основний споживач незалежних компаній – саме промисловість.

Проблему потрібно було терміново вирішувати і зрештою було зареєстровано законопроєкт 7249, який передбачає оплату ренти по факту реалізації газу. Простими словами, якщо ви не змогли продати видобутий ресурс або якусь його частину, то ви його закачуєте в підземні сховища, паралельно розраховуєте ренту і сплачуєте її тоді, коли реалізуєте газ або ж протягом трьох місяців після закінчення війни. 
 
Окрім того виникла ще одна проблема – невідповідність ціни реалізації газу базі оподаткування, згідно якої сплачується рента. Якщо раніше рента сплачувалася від імпортного паритету, тобто ціни газу, який розмитнювався, то тепер – це середнє арифметичне з двох показників: котирувань на хабі TTF та імпортного паритету.
 
І так сталося, що після російської агресії ціни на газ у Європі сильно зросли, було таке, що вони досягали 2200-2600 доларів за тисячу кубів, а тим часом в Україні продаж газу здійснювався за 700-800 доларів. Звичайно, ми намагалися врегулювати це питання, вели перемовини з урядом, мінфіном, депутатами, Офісом Президента. На жаль, влада не підтримала наші пропозиції і база оподаткування залишилася без змін. Запровадили лише ренту по факту реалізації видобутого газу, а також відкоригували базу для нарахування ренти. Тобто, якщо в Україні не буде розмитнення газу, а сьогодні його не вигідно завозити в країну, адже ціни в Європі значно вищі, то у формулі бази оподаткування будуть використовуватися показники розмитнення за минулі періоди. 
 
Протягом календарного місяця компанія здійснює видобуток газу. У видобувників є 4 типи свердловин: старі і нові, до 5 000 і більше 5 000 м –  це різні ставки і різні обсяги. Підприємство, як і раніше, кожного місяця фіксує, скільки видобуло газу, чекає на базу оподаткування, з якої ціни сплачуватиметься рента і, відповідно, розраховує всі свої податкові зобовʼязання. Далі видобувники подають в ДПС інформацію, скільки газу вони закачали в ПСГ. Наприклад,  якщо ви видобули 100 одиниць газу, а 50 з них закачали у сховища, то маєте заплатити ренту з обсягу, який видобули мінус той, який закачали в ПСГ.  Податкові зобов’язання від нереалізованого газу розраховані і вони висять як ваша заборгованість. Вона погашається або в момент продажу, або протягом трьох місяців з дня завершення дії воєнного стану. Тобто, видобули в квітні, а продали в жовтні – значить, в жовтні й погасили зобовʼязання, які було сформовано за квітень. 
 
Лінк на Закон: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39361
 
За інформацією "Надра інфо"