БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУчасники ринку обговорили законодавчі ініціативи EITI для посилення прозорості у видобувних галузях

Учасники ринку обговорили законодавчі ініціативи EITI для посилення прозорості у видобувних галузях

07 квітня 2015
Прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні» дозволить не тільки удосконалити систему управління вітчизняними природними ресурсами, але і сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в державі. До такого висновку дійшли учасники круглого столу «Законодавчі ініціативи для посилення прозорості видобувних галузей», який відбувся 6 квітня в Києві.
 
Організатором заходу виступив аналітичний центр DiXi Group за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Партнерами круглого столу стали Міністерство палива та енергетики України, Американська торгова палата в Україні, Асоціація «ЕнергоТранспарентність», ініціативи «Сильні разом» та «Реанімаційний пакет реформ».
 
Як зазначила президент DiXi Group Олена Павленко, до розробки законопроекту приєдналося багато зацікавлених сторін. Як зазначила О. Павленко, що він фактично доповнює Закон про ринок газу і дозволить видобувним компаніям та іншим гравцям ринку краще взаємодіяти один з одним, що сприятиме модернізації енергетичного сектора України. Ця ініціатива є реальним кроком у здійсненні реформ в енергетичній галузі, додала президент DiXi Group.
 
У свою чергу, перший заступник голови комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський підкреслив, що представлений законопроект є надзвичайно важливим з точки зору боротьби з тіньовими схемами, оскільки він передбачає максимальну прозорість і зрозумілі правила гри на ринку. Домбровський зазначив, що депутати готові приєднатися до роботи, не тільки зареєструвавши законопроект, а й виступити його співавторами.
 
Народний депутат Ольга Белькова підкреслила, що законопроект регулює відносини та фактичні обов'язки відразу декількох учасників ринку, а також фіскальних органів щодо опублікування певної інформації: «Є нескінченна кількість даних, які потрібно відкривати якомога швидше», заявила депутат, зазначивши, що це стане одним з суттєвих кроків на шляху до створення якісно нових відносин на вітчизняному видобувному ринку.
 
Під час дискусії радник міністра енергетики та вугільної промисловості Олена Дьяченко заявила, що однією з переваг Ініціативи прозорості видобувних галузей є не тільки оприлюднення даних про видобуток, видобувні ліцензії та дозволи, а й доступ кожного громадянина до інформації про платежі, які здійснила компанія до держбюджету. На думку Дьяченко, саме інформація про те, як компанії платять податки і збори, дозволить у майбутньому аналізувати, наскільки об'єктивним є рівень встановленої рентної ставки. Зараз це питання є одним з найболючіших для видобувачів.
 
Позитивно оцінив новий законопроект і Грехем Тайлі, голова компанії «Шелл» в Україні, який зауважив, що введення цієї ініціативи вкрай необхідно, адже дозволить встановити потрібний рівень довіри між учасниками ринку, урядом і громадськістю, а також вийти на принципово новий рівень відносин з іншими країнами: «З власного досвіду ми знаємо, наскільки важливо громадськості знати, що отримує держава від компаній і наскільки ефективно використовує ці кошти», - підкреслив Тайлі. «Ми всі налаштовані довести впровадження цієї ініціативи до завершення», - підсумував Грехем Тайлі.
 
Тієї ж думки дотримується і радник міністра екології та природних ресурсів Олексій Гончарук. Він заявив, що без довіри між регулятором і користувачами реформування надрокористування неможливо. Він зазначив, що імплементації стандарту EITI дозволить посилити прозорість не тільки в галузі енергетики, а й інших видобувних галузей (металургійної, гірничодобувної і т.д.). Публікація достовірних даних та розвиток системи нагляду за дотриманням стандарту дозволять поліпшити економічне становище в країні і сприяти надходженню нових інвестицій, вважає Гончарук.
 
Олександр Шумський, (Державна фіскальна служба - ред.) Додав, що та інформація по всій видобувної галузі, яка буде опублікована компаніями, дозволить фіскальним органам і уряду визначитися з тим, які переваги є у компаній, інвесторів і які моделі на ринку видобутку слід застосовувати .
 
У той же час представник Посольства США в Україні Джон Буш ознайомив учасників круглого столу з досвідом США в імплементації Ініціативи прозорості видобувних галузей. Він підкреслив, що держава знаходиться практично в тому ж самому становищі, що й Україна - вона також є тільки країною-кандидатом, яка намагається приєднатися до Ініціативи. Тим не менш, завдяки втіленню цього стандарту США вже кілька років щорічно отримують приблизно 13 млрд дол. У вигляді рентних та інших платежів від видобувних компаній, що працюють на дільницях, розташованих на федеральних землях.
 
Тарас Качка, і. о. президента Американської торговельної палати в Україні, автор листа на підтримку впровадження Ініціативи, в свою чергу, зазначив, що EITI може стати одним з інструментів зміни податкової політики в нафтогазовій галузі. Т. Качка вважає, що впровадження Ініціативи дозволить створити в країні незалежну інвестиційне середовище, що значно зміцнить позиції держави на міжнародному рівні.
 
Учасники круглого столу висловили сподівання, що прийняття законопроекту дозволить видобувному сектора України розвиватися завдяки більш прозорим і зрозумілим умовам, істотно підвищить рівень довіри між усіма учасниками ринку і прискорить інвестування у видобувні галузі.
 
 
07 квітня 2015
oil-gas-energy.com.ua