БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниО. Домбровський: Період непрозорого, корупційного використання надр в Україні має бути завершений

О. Домбровський: Період непрозорого, корупційного використання надр в Україні має бути завершений

07 квітня 2015
6 квітня, народний депутат України, перший заступник голови комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський взяв участь у круглому столі «Від підзвітності до відповідальності», який відбувся в Дипломатичній Академії України. Захід, організований Київським міжнародним енергетичним Q- клубом і Центром глобалістики «Стратегія 21 століття» став продовженням обговорення результатів проекту «Незалежний моніторинг ресурсних і фінансових потоків від видобутку традиційних і нетрадиційних вуглеводнів в Україні в рамках угод про розподіл продукції».
 
До дискусії були залучені народні депутати України, профільні експерти та учасники енергетичного ринку. Серед іншого, говорили про видобуток вуглеводнів в Україні, приділили увагу газовидобувному сектора: обговорили його стан.
 
Також не оминули увагою інвестиційний клімат енергетичної галузі, податкові та бюджетні процедури управління коштами від видобутку вуглеводнів та макроекономічні показники бюджету, пов'язані з видобутком вуглеводнів.
 
В ході дискусії учасники круглого столу дійшли висновку, що транспарентізація сектора видобутку повинна стати передумовою закінчення періоду непрозорого використання надр в Україні, а інформація по генерованого ресурсного потоку (природний газ, газовий конденсат, нафта) повинна стати загальнодоступною.
 
Крім цього, зазначили, що необхідно імплементація стандартів EITI для підвищення рівня прозорості у видобувних галузях і відповідні грошові потоки, генеровані добувної галуззю повинні бути оптимізовані для більшого врахування соціальних потреб регіонального та місцевого рівня.
 
Депутати та експерти також погодилися з тим, що доходи, які генеруються в секторі видобутку вуглеводнів та угодами про розподіл продукції, не повинні використовуватися тільки через бюджетні механізми, адже це призводить до їх «проїдання». А також, що реформування нафтогазового сектора з виведенням його на прозорі ринкові ціни і зменшенням податкового навантаження дозволить максимізувати доходи від видобутку.
 
 
07 квітня 2015
oil-gas-energy.com.ua