БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниР. Сторожев: З впровадженням стандарту EITI, державі потрібно буде відзвітувати скільки з надрокористувачів отримали і на що витратили

Р. Сторожев: З впровадженням стандарту EITI, державі потрібно буде відзвітувати скільки з надрокористувачів отримали і на що витратили

08 квітня 2015

 

Перспективи розвитку газодобувного бізнесу в Україні дуже хороші з точки зору довгострокової стратегії. Якщо ж ми будемо говорити про короткострокові плани видобувних компаній і можливостях реалізації своїх бізнес-інтересів, то при діючих умовах розвивати бізнес з видобутку вуглеводнів в Україні складно і не рентабельно. Чому такі кардинально різні прогнози можна зробити? Про це пише у своєму блозі Роман Сторожев, Президент Асоціації «Надрокористувачі України».
 
«У Європі йде лібералізація газового ринку. Утворюються нові торгові майданчики, зміцнюють позиції нові постачальники, вдосконалюється ринкова система продажів. Всі зусилля європейців щодо демонополізації ринку привели в результаті до зниження цін і активному формуванню нової і як бачимо ефективної моделі енергетичного ринку. Український газовий сектор стає все більш тісно інтегрований в європейський. Наші взаємини з «Газпромом», медіація переговорів про постачання газу в Україну європейською стороною, активну участь представників Енергетичного співтовариства в реформі законодавства газового ринку України, - все це показує, що співпраця буде більш тісним. Але для ефективної співпраці необхідно створити тут лібералізований ринок у вигляді повноцінної майданчики для торгівлі енергетичними ресурсами. Україна налічує 45 млн. Споживачів в особі населення, плюс промисловий комплекс і теплокомуненерго. Тому така торгова площадка може стати зручним інструментом видобувних компаній для реалізації своїх ресурсів за ринковою ціною, а для споживачів дасть можливість вибрати постачальника з максимально вигідними умовами. Якщо газовидобуток буде регулюватися зрозумілими, стабільними законодавчими нормами, орієнтованими на економічну доцільність та бізнес-інтереси як держави, так і інвестора, то можна з упевненістю стверджувати - Україна отримає безліч інвестиційних пропозицій, і газовидобувна галузь буде розвиватися », - зазначає Р. Сторожев.
 
На його думку, безсумнівно, попит на природний газ всередині країни потрібно задовольняти імпортним ресурсом, а максимально використовувати резерви власного газовидобутку. Тому розвиток різних проектів з видобутку як традиційних, так і нетрадиційних вуглеводнів може стати додатковим джерелом палива для газової торгового майданчика Україні. 30% зростання обсягів видобутку приватними компаніями торік - це чіткий сигнал, що приватний інвестор ефективний і ресурси вуглеводневих родовищ дозволяють нарощувати обсяги видобутих запасів. Але лише за умови капіталовкладень в буріння, геологорозвідку.
 
«Але висока рента змусила компанії скоротити інвестиції до мінімуму. І зараз умови видобутку вуглеводнів в Україні все більше нагадують ті, які діють для видобувних компаній в країнах-експортерах. Та й то не у всіх. Але будучи імпортером порядку 50% споживаного в країні природного газу ми не можемо собі дозволити поряд з дорогим імпортом ще й дорогі проекти з видобутку вуглеводнів. Тому без реформи оподаткування газовидобутку вже цього року ми запустимо дуже небезпечний процес: падіння видобутку і відхід інвесторів, втратимо сучасні технології видобутку і власний висококваліфікований кадровий резерв геологічної галузі. Думаю, всі присутні тут вже неодноразово говорили про ренту. І є розуміння: проблема оподаткування криється не тільки у високих ставках платежів, оскільки в Україні просто напросто немає стандарту податкової звітності для гірничих підприємств. Це не дає можливості інвестору зрозуміти, як формується ціна на ліцензію, як формується рента на кожному конкретному родовищі. Хоча ефективніше норми оподаткування будуть працювати в тому випадку, якщо податкові норми будуть введені для кожного об'єкта надр і розраховуватися на основі зрозумілою методології. І зустріч міжвідомчої робочої групи з реформування податкового законодавства в нафтогазовій сфері, яка пройшла 1 квітня з Прем'єр-міністром України, міністром фінансів, сподіваємося, дасть розуміння: в боротьбі за інвестиції Україна повинна пропонувати конкурентні умови, стабільність правил гри і гарантувати захист інвестицій.
 
Першим кроком може стати підтримка законопроекту №2120 від 21.02.2105, який буде розглянуто на найближчому пленарному тижні ВРУ (7-10 квітня). Нагадаю, що законодавці пропонують змінити рентну плату при видобутку природного газу до 15% при глибині більше 5000 м, до 28% при глибині 3000-5000 м, до 35% при глибині до 3000 м », - підкреслює Р. Сторожев.
 
Далі потрібно говорити про прийняття законопроекту «Про ринок природного газу», який проголосований у першому читанні. Його норми припускають, що ринок буде лібералізовано і видобувні компанії зможуть реалізовувати видобуті вуглеводні на принципах свободи договору. На думку європейських фахівців, його принципи дозволяти стабілізувати взаємовідносини в енергетичному секторі. А енергетична стабільність припускає, що інтереси стратегічних інвесторів не будуть ущемлені.
 
Подальшим нововведенням, в тому числі і на законодавчому рівні може стати впровадження стандарту звітності EITI, який дає інформацію про те, в якому обсязі сплачують податки компанії, які соціально-економічні проекти реалізовують. Державі ж потрібно буде відзвітувати, скільки з надрокористувачів отримали і на що витратили. В рамках імплементації стандарту ініціативною групою зацікавлених сторін, розроблено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні». Законопроектом передбачається внесення змін до Кодексу України про надра та Закону України «Про нафту і газ» наступного характеру: надрокористувачі зобов'язані надавати та публікувати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а так само про виробничу (господарської) діяльності та іншу інформацію , необхідну для посилення прозорості видобувних галузей відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України. Глава Асоціації зазначає, запропоновані зміни для їх ефективного впровадження повинні бути досить конкретно прописані, хоча, згодом, такі норми дадуть можливість зробити галузь більш прозорою. На шляху до отримання статусу країни-послідовника EITI в даний час знаходиться Німеччина. Але бажання підвищити інвестиційну привабливість призвело до того, що країна ЄС значно випереджає Україну в плані законодавчих змін, а видобувні компанії вже надають в публічний доступ свою звітність.
 
За матеріалами ЛІГА. Блоги
 
 
08 арпеле 2015
Oil-gas-energy.com.ua