БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУкраїнський газовидобуток потребує термінового реформування, - експерти

Український газовидобуток потребує термінового реформування, - експерти

08 квітня 2015

 

3 квітня 2015 в Міжнародному центрі перспективних досліджень (МЦПД) відбувся круглий стіл на тему: «Чи є майбутнє у газодобувної галузі України».
Участь в обговоренні взяли представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Державної фіскальної служби, Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, газодобувних підприємств, асоціацій та профільних компаній, а також експерти галузі.
 
В ході круглого столу, обговорювалися питання нової фіскальної політики і стимуляції внутрішнього видобутку газу, інвестиційної конкурентоспроможності України на фоні внесення змін до Податкового кодексу. Учасниками круглого столу порушувалися також теми збереження газодобувними компаніями інвестиційних програм щодо розвідки нових родовищ і пошуку способів збереження обсягів видобутку природного газу в умовах кризи. Директор Департаменту енергетичної політики МЦПД Наталія Слободян повідомила, що втрата Криму, військові дії на Донбасі, підвищення рентних платежів, відхід інвесторів з галузі, виснаженість газових родовищ негативно позначилися на газовидобутку в Україні.
 
Так, з серпня 2014 приріст видобутку газу почав скорочуватися і до кінця 2014 падіння склало до 10%. У 2015 році очікується зниження на рівні 20%. «Для держави скорочення обсягів газу власного видобутку означатиме зменшення надходжень до бюджету, збільшення витрат на імпорт газу і зростання дефіциту платіжного балансу, посилення тенденцій до подальшої девальвації гривні, зростання рівня безробіття. Для газодобувних підприємств нинішній стан речей загрожує погіршенням фінансового стану і зупинкою виробничих процесів », - повідомила Н. Слободян.
 
З причини цього, учасниками круглого столу розглядалися шляхи виходу з ситуації, що склалася. Фінансовий директор ТОВ «Карпатигаз» Артур Сомов заявив про поганий інвестиційний клімат і необхідності збереження інтелектуального потенціалу в газодобувної галузі. «Брак фінансування призводить до відтоку фахівців. Це може призвести до втрати Україною свого видобувного потенціалу, якщо не вжити термінових заходів по утриманню фахівців », - зазначив він.
 
Експерт з енергетичних питань центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, також наголосив на необхідності перегляду рентних ставок. «Якщо цього не зробити, це значно ускладнить ситуацію в галузі на наступні роки», - зазначив експерт. Заступник Голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу Ольга Белькова, вважає, що для досягнення позитивних зрушень держава має змінити фіскальний режим і вирішити питання розподілу податкових надходжень між місцевими та державним бюджетом.
 
Один з провідних експертів ринку, директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін, звернув увагу на те, що геополітичні зміни останнім часом набули підвищену динаміку. Для нафтогазовидобувної галузі це проявляється у зниженні світових цін на нафту і природний газ. «Світова ціна на нафту може дійти до рівня собівартості її видобутку. При цьому витрати на видобуток вуглеводнів в Україні занадто високі. Тому геополітичне тиск важкою ношею ляже на українських нафтогазовидобувачів », - заявив С. Сапегін.
 
Президент Асоціації «Надрокористувачі України» Роман Сторожев підкреслив, що для розвитку галузі необхідно створення конкурентоспроможного ринку, де компанії зможуть реалізовувати ресурс на рівних умовах, а споживачі вільно вибирати постачальника. Загалом, учасники круглого столу визначили такі необхідні зміни в газодобувної галузі:
зменшення ставок рентної плати (роялті) до рівня, який не перешкоджатиме залученню інвестицій та ведення діяльності з розвитку видобутку газу;
обробка підходів до визначення оптимального рівня рентної плати (роялті) від рівня прибутковості інвестиційних проектів з встановленням її граничної норми;
надання можливості застосування пільгового режиму оподаткування для завершення діючих інвестиційних проектів відповідно до правил переходу;
розробка механізму державного стимулювання фінансової діяльності компаній газодобувної галузі внаслідок підвищення податкового тиску, зокрема, шляхом встановлення відповідних перехідних періодів та надання додаткових гарантій іноземним інвесторам щодо незмінності контрактних умов на період дії контракту.
 
 
08 квітня 2015
Oilreview