БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниКабмін програв суд газовидобувникам за постановою №647

Кабмін програв суд газовидобувникам за постановою №647

10 квітня 2015

 

Кабінет Міністрів України звернувся з касаційним позовом до Вищого адміністративного суду України проти ПрАТ «Природні ресурси», ТОВ «Східний геологічний союз», ТОВ «Куб-Газ», ТОВ «Тісагаз», ТОВ «Енерго-сервісна компанія« Еско-Північ », ПрАТ «Нафтогазвидобування», СП «Полтавська гозонефтяная компанія», ТОВ «Нафтогаз-Альянс», ПрАТ «ДніпроАзот» і ПрАТ «Рівнеазот». Про це повідомляє Єдиний державний реєстр судових рішень України.
 
Цей крок був зроблений урядом після того, як КМУ програв це ж справа в двох попередніх судових інстанціях. Предметом позову стала Постанова КМУ від 26.11.2014 р № 647 «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими та теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами». Нагадаємо, що згідно цієї Постанови, Кабмін зобов'язав всі промислові підприємства, в тому числі і об'єкти енергетики, купувати газ тільки в гарантованого постачальника - НАК «Нафтогаз України», також цим документом було наказано всім газорозподільним і газотранспортним підприємствам в період з 01.12.2014 г . по 28.02.2015 р транспортувати газ для промисловості тільки від НАКу.
 
Вислухавши наведені доводи, колегія Вищого адміністративного суду України, визнала, що попередні судові рішення (якими Постанова № 647 було скасовано) були прийняті без порушення норм права, а, отже, позов КМУ задоволенню не підлягає. Відзначимо, що серед доводів незаконності вищезазначеної постанови КМУ Феміда привела порушення ст. 9 і 20 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», за якими суб'єкт ринку має право вільного вибору постачальника газу.
 
У підсумку, 31 березня 2015, Вищий адміністративний суд України відхилив касацію КМУ, залишивши за промисловими споживачами право купувати газ на вільному ринку.
 
 
10 квітня 2015
oil-gas-energy.com.ua