БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУгода Shell та ВП - початок великих злиттів, - DW

Угода Shell та ВП - початок великих злиттів, - DW

10 квітня 2015

 

У нафтогазовому секторі на тлі низьких цін на нафту сталася найбільша за минуле десятиліття угода купівлі концерном Royal Dutch Shell британської BG Group. Як заявив німецькому виданню DW експерт з сировинному ринку Євген Вайнберг, це може дати імпульс цілій низці подібних злиттів.
 
Передбачається, що близько 65 млрд євро буде сплачено британсько-нідерландським нафтогазовим концерном Royal Dutch Shell за британську BG Group, яка спеціалізується на видобутку природного газу. Враховуючи, що ціна на нафту в перебігу останнього року обвалилася практично майже в два рази, викликало фінансову кризу у всій сфері нафтогазовидобування, це рішення багато експертів вважали передчасним. Однак Вайнберг, який очолює аналітичне управління по сировинним ринкам Commerzbank у Франкфурті-на-Майні так не вважає.
 
"На перший погляд, звичайно, ці речі один одному суперечать. Але при повторному розгляді стає зрозуміло, що через погані вихідні умови все якраз таки дуже логічно. Для мене такі угоди - сигнал про те, що для багатьох підприємств настає момент істини. З іншого боку, деякі концерни хочуть скористатися низькими цінами і розраховують на значне зростання котирувань в довгостроковій перспективі. Підприємства вкладають свої грошові ресурси, накопичені за останні роки, з тим щоб вийти з кризи зміцнілими ", - сказав Вайнберг виданню DW.
 
Як вважає Вайнберг, поточний стан справ в області зайвий раз переконливо обґрунтовує стару істину: «чим більше, тим краще». Ті компанії, які грамотно витрачали кошти і зуміли заощадити більше за інших, створивши собі більший обсяг фінансових резервів, значно впевненіше інших проходять період волатильності в період низьких цін.
 
"Я добре пам'ятаю, як наприкінці 1990-х була фаза великих злиттів і поглинань в енергетичному секторі. BP купила північноамериканський концерн Amoco. Потім пішло поглинання концерном Total компанії Elf Aquitaine. У ті роки спостерігався значний надлишок пропозиції нафти. Барель коштував якихось 10 доларів. В галузі панували непевність і страх ", - зазначив Вайнберг.
 
Зараз ситуація на нафтовому ринку дуже схожа з тією, яка була колись. По-перше, очевидно перевиробництво сировини в умовах загального економічного спаду. По-друге, приходить в завершальну стадію врегулювання атомної проблеми Ірану. Практично це розв'язує руки Ірану і на світовий ринок нафти може статися вкидання додаткових обсягів іранського "чорного золота", а це неминуче потягне ціни вниз. Але в довгостроковій перспективі, вважає Вайнберг, потенціал для зростання цін досить великий. Саме ця обставина дає достатньо підстав вкласти кошти в цей сектор економіки. Цілком можливо, що в самий найближчий час відбудуться схожі злиття.
 
Разом Shell і BG стають одним з найбільших постачальників зрідженого газу. На думку Вайнберга, сьогодні поступово відбувається відхід від того принципу, згідно з яким ціна на газ вираховувалася виходячи з ціни на нафту, що надалі має призвести до появи єдиного газового ринку. "Поступово відбувається звільнення газових котирувань від нафтових. З одного боку, досі не існує єдиного газового ринку, але, з іншого боку, я думаю, що в майбутньому він з'явиться. Тому я бачу у підприємств, що займаються скрапленим газом, великий потенціал. Для даних компаній газова складова - гарне доповнення до загального спектру галузей, в яких вони зайняті, і з прицілом на майбутнє вже починається битва за частку на ринку. "- Говорить Вайнберг.
 
За матеріалами DW
 
 
10 квітня 2015
oil-gas-energy.com.ua