БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУКРАЇНА ПОТРЕБУЄ ІМПОРТУ 6 МЛРД КУБ. М ГАЗУ ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ОЗП. РОЗГЛЯДАЄТЬСЯ ВАРІАНТ ІЗ ЛЕНД-ЛІЗОМ – ВІТРЕНКО

УКРАЇНА ПОТРЕБУЄ ІМПОРТУ 6 МЛРД КУБ. М ГАЗУ ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ОЗП. РОЗГЛЯДАЄТЬСЯ ВАРІАНТ ІЗ ЛЕНД-ЛІЗОМ – ВІТРЕНКО

8 червня 2022
 
Український газовий сектор зберігає працездатність, демонструє стійкість і надійність навіть в умовах війни, але йому потрібна зовнішня допомога для підготовки до накопичення природного газу до опалювального сезону, заявив голова НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.
 
“Я сказав би, що в газовій сфері в України все добре, Україна показує свої сильні сторони, свою стійкість. Але нам знову знадобиться допомога до наступного опалювального сезону, тому що Україні потрібно буде імпортувати до 6 млрд куб. м газу”, – сказав він, виступаючи на засіданні американської Комісії з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) у Вашингтоні увечері у вівторок.
 
“За поточними ринковими цінами це близько $8 млрд”, – додав Вітренко.
 
За його словами, це є значною проблемою, але зараз ведеться робота з урядом США над пошуком більш комерційних шляхів, фінансових гарантій.
 
“Навіть розглядається такий варіант, як використання газу в рамках лендлізу”, – зазначив голова “Нафтогазу”.
 
Він зазначив, що нафтова інфраструктура України сильно постраждала від війни: два з двох нафтопереробних заводів, переважно, знищені російськими ракетами, нафтобази, нафтова інфраструктура, на жаль, значно пошкоджені.
 
“Але з погляду нашої газової інфраструктури… ми продовжуємо видобувати газ, зберігати газ, транспортувати газ, навіть деякі сміливі європейські компанії з початку війни завезли деякі обсяги газу на зберігання до наших підземних газосховищ. Так що з цього боку, знову ж таки, Україні потрібна допомога, але ми демонструємо нашу стійкість”, – наголосив Вітренко.
 
Як повідомлялося, уряд України у вівторок доручив НАК “Нафтогаз України” на початок опалювального сезону 2022-2023 років збільшити запаси газу в підземних сховищах (ПСГ) із нинішніх 10 млрд куб. м до 19 млрд. куб. м.
 
За словами прем’єра Дениса Шмигаля, обсяги власного видобутку уряд оцінює на рівні від 16 до 19 млрд куб. м, споживання – від 21 до 24 млрд. куб. м.
 
“Відповідно, частину газу імпортуватимемо. Потужності для цього є. Домовленості з нашими сусідами на Заході ми теж маємо”, – резюмував глава Кабміну.
 
7 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що станом на 1 червня в підземних сховищах зберігається 10 млрд кубічних метрів газу. Це на 7,5%, або на 700 млн кубів більше, ніж середні показники 2014-2018 років.
Нафтогазу доручили на початок опалювального сезону забезпечити наявність 19 млрд кубометрів газу у сховищах.
Середній рівень наповнення газосховищ на початку опалювальних сезонів з 2011 до 2019 року включно сягав 17,9 млрд куб. м, а мінімальний опускався до 14,5 млрд куб. м у 2016-му. У 2020-му в українських ПСГ на початку сезону відбору було накопичено рекордні за 10 років 28,3 млрд куб. м газу.