БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниРоберт Бенш: Україна повинна повернути ставки податку для видобутку газу

Роберт Бенш: Україна повинна повернути ставки податку для видобутку газу

15 апреля 2015
Більш низькі ставки податків, прості механізми адміністрування і нова система оподаткування видобутку газу - це були основні рекомендації для українського енергетичного сектора, представлені спеціальною місією Міжнародного валютного фонду в кінці 2014 року. Протягом декількох місяців позиція Фонду залишається незмінною - український уряд повинен відмовитися від традиційної політики підвищення податкового тиску на газовидобувну промисловість.
 
Катастрофічний вплив на ринок
 
Це дивно як український уряд наполегливо ігнорує крики про допомогу з боку інвесторів. Незважаючи на зусилля і численні дискусії, рекомендації низки міжнародних партнерів України, зокрема МВФ, уряд продовжив затягувати "вузол" для приватного сектора. На додаток до вище сказаного, уряд недавно продовжило подальше збільшення ставки роялті, яка покладається на державних виробників газу до 70 відсотків, що є безпрецедентним і другим збільшенням після підвищення податок до 55 відсотків для приватних видобувних компаній.
 
Політика уряду була чемно названа експертами МВФ, як "заходи, зі змішаними позитивними і негативними ефектами". Існує серйозна стурбованість під цими ніжними словами, так як економісти фонду абсолютно впевнені, що таке збільшення може затримати приплив інвестицій в цьому стратегічно важливому секторі економіки України. І їхні очікування тепер стають реальністю: через величезну фіскального тиску приватні газові компанії були поставлені на межу виживання. Деякі з інвесторів призупинили свої інвестиції та бурові програми, в той час як інші вдаються до арбітражу проти України за порушення принципів інвестиційних принципів.
 
JKX оголосила про намір стягнути більше $ 180 млн з України, так як держава не виконала умови розподілу інвестицій за принципом "справедливість і рівноправ'я" відносно JKX. Це перше звернення до арбітражу, подане приватним виробником газу, але ще більше звернень в інвестиційний арбітраж, як очікується, буде запущено проти України в 2015 році.
 
Що МВФ рекомендує
 
Рекомендації Фонду в цій ситуації виявилися простими і зрозумілими. Уряд має негайно знизити ставки роялті до попереднього рівня (тобто 28 відсотків для природного газу, що видобувається на родовищах до п'яти тисяч кілометрів в глибину і 15 відсотків для природного газу, що видобувається на більш глибоких родовищах). Після система оподаткування нафти і газу повинна бути переглянута відповідно до кращих міжнародних практик з посиланням на, наприклад, змінний податок на прибуток, додатковий податок на прибуток, або так званий R-фактор (коефіцієнт вираження співвідношення доходів і витрат по проекту).
 
Існуюча система оподаткування в Україні не є послідовною передової міжнародної практики, навпаки ставки податку були підняті урядом в парі з країнами-сусідами України, які також конкурують в брьбе за міжнародних нафтових і газових інвесторів.
Так, країни-експортери прагнуть встановити більш високі ставки податку для виробників, в той час як країни, які залежать від імпорту нафти і газу, логічно намагаються мотивувати і стимулювати вітчизняне виробництво і, отже, не встановлюють ставки вище, ніж 30 відсотків від ціни на газ для кінцевих споживачів.
 
Нові механізми і стимули
 
Експерти МВФ вважають, що підхід України в частині оподаткування нафтової і газової промисловості повинен мотивувати і брати до уваги особливості видобутку на невеликих і виснажених родовищах. Більше 70 відсотків перспективних ресурсів газу Україною лежать глибоко, а розвідка і видобуток їх дорога, в результаті більшість таких газових проектів класифікуються як дуже маленькі (з потенціалом для виробництва до 1 млрд кубометрів газу з такого поля) і, як правило, мають відносно низьку внутрішню норму прибутковості (до 10-15 відсотків), також через геологічні проблем.
 
У 2013 році український уряд затвердив нормативні положення, які пропонують пільговий податковий режим для розвитку виснажених родовищ і запасів, до яких важко отримати доступ. Ставка податку для таких проектів становить лише 2 відсотки. Тим не менш, цей дуже привабливий варіант в даний час доступний тільки для компаній з державною часткою не менше 25 відсотків. Хоча уряд міг би продовжити цей сприятливий податковий режим для приватних компаній, які хочуть добувати газ з родовищ із складними геологічними умовами.
 
Враховуючи, що більша частина решти запасів газу України глибокого залягання або родовища вже виснажені, такий механізм може бути ефективним інструментом стимулювання компаній інвестувати в ризиковані і складні проекти.
 
Великомасштабні проекти
 
Одна з рекомендацій фонду в тому, щоб використовувати угоди про розподіл продукції (УРП) для середніх і великих проектів з видобутку газу. СРП є договором між урядом та інвестором оя спільну розвідку та видобуток корисних копалин на ризик інвестора. Контракт передбачає у своєму роді розподіл доходів в результаті видобутку мінералів або нафти і газу оператором проекту. До недавнього часу СРП були єдиним життєздатним і розумним варіантом для інвестора, щоб створити стабільну і юридично міцну основу для великомасштабних нафто- і газових проектів в Україні.
 
Український уряд підписав ряд угод про розподіл продукції з найбільшими гравцями ринку газу (Shell, Chevron, Eni, і т.д.). У 2014 році в рамках «податкової реформи» уряду був скасований ряд пільг для інвесторів, що працюють з УРП. Через неймовірну бюрократії, податкового тягаря, військової кризи і анексії Кримського півострова українські проекти УРП вартістю в сотні мільйонів доларів були припинені інвесторами.
 
МВФ порадив відновити привабливість механізму УРП, як тільки ситуація в Україні заспокоїться. Вважаю, що режим УРП має бути повернений в колишнє рівновагу і більше СРП-проектів повинно бути ініційовано та запропоновано інвесторам з боку уряду.
 
Рекомендації
 
З падінням рівня виробництва газу на внутрішньому ринку, Україна не має іншого вибору, окрім як зосередитися на наступних простих, розумних і чітких рекомендаціях. У нинішній ситуації нереально і небажано збільшення фіскального і адміністративного тиску на приватних виробників газу. Податкова політика уряду є необґрунтованою і руйнівною для самого уряду і країни в цілому, а високі ставки податків зроблять Україну слабкіше в усіх відношеннях - зменшиться видобуток власного газу і збільшиться споживання імпортного ресурсу.
 
Українська влада повинна стабілізувати енергетичний сектор України шляхом поліпшення інвестиційного клімату, реалізації реформ і заохочення вітчизняного виробництва нафти і газу.
 
 
 
15 квітня 2015
KyivPost