БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПромисловці просять уряд "не добивати" залізорудну галузь

Промисловці просять уряд "не добивати" залізорудну галузь

16 квітня 2015
Вперше за багато років виник реальний ризик зупинки гірничо-збагачувальних комбінатів, стверджують автори листа
 
Керівники професійних об'єднань, гірничодобувних підприємств, асоціацій та профспілок просять уряд припинити експерименти з податковим законодавством і виконати обіцянку про створення робочої групи за участю промисловців та експертів при профільних міністерствах. Про це йдеться у відкритому листі учасників круглого столу "Плата за надра: Україна в контексті світової практики" на адресу Президента і прем'єр-міністра України, а також керівників профільних міністерств і відомств.
 
"Вперше за багато років виник реальний ризик зупинки роботи гірничо-збагачувальних комбінатів зі складними умовами видобутку ... що призведе до зростання рівня безробіття і зниження надходжень до бюджетів усіх рівнів, підвищення соціальної напруженості, оскільки більшість комбінатів є містоутворюючими", - йдеться в тексті письма.
 
Зокрема, автори листа стверджують, що сьогодні на світовому ринку виникли складні умови для експорту українських виробників залізно-рудної сировини через падіння цін і попиту на ринках, а також протекціоністських заходів, що вживаються урядами країн-конкурентів України. При цьому багато конкуренти мають як порівняно низьку собівартість видобутку, так і дешевші, ніж в Україні, енергоресурси. При цьому автори листа вказують, що непередбачені зміни в податковій сфері з ростом податкового навантаження на тлі посилення кризи в українській економіці унеможливлює реалізацію інвестиційних програм. На їхню думку, податкові новації уряду фактично створюють конкурентні переваги для виробників з Російської Федерації і фактично підвищують надходження в бюджет РФ.
 
"Створення вітчизняним податковим законодавством штучних конкурентних переваг російським виробникам дозволяють їм успішно витісняти українських виробників з традиційних ринків збуту (Китай, СНД, Центральна та Східна Європа)", - йдеться в листі. Учасники круглого столу нагадують керівництву країни про озвучену раніше обіцянку створити робочі групи з питань оподаткування при Мінекономіки та Мінфіні за участю промисловців і експертів. За твердженням авторів, ні в одну з цих груп представники реального сектору економіки так і не були включені.
 
"Звертаємося до вас з проханням сприяти створенню робочих груп при Міністерстві фінансів та Міністерстві економічного розвитку і торгівлі із залученням представників гірничодобувного бізнесу, незалежних експертів залізорудної галузі з метою розробки прозорого і обґрунтованого механізму рентних платежів", - йдеться в листі. Нагадаємо, напередодні Федерація металургів заявила, що 200 тисяч працівників сектору можуть втратити роботу.
 
 
16 квітня 2015
"Корреспондент"