БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПредставники громадянського суспільства України та регіону Євразії обговорили підходи в імплементації ЕІТІ

Представники громадянського суспільства України та регіону Євразії обговорили підходи в імплементації ЕІТІ

13 травня 2015
27-29 квітня 2015 року в Києві відбувся семінар “Громадянське суспільство України та регіону Євразії в імплементації ЕІТІ: загальні проблеми – загальні підходи”, який було організовано  GIZ, Publish What You Pay, Dixi Group. В заході прийняли участь представники країн: Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Азербайджану, Монголії, Німеччини, Великобританії, Албанії та України.  
 
Головною метою семінару було допомогти Україні  із запровадженням  ЕІТІ (Ініціативи прозорості видобувних галузей)  через  обмін досвідом із  країнами-членами  Ініціативи  в наступних  сферах: 
  Розробка звітів відповідно до нових стандартів ЕІТІ;
  Виклики та успіхи у процесі ЕІТІ;
  Створення коаліцій та організація спільної діяльності; 
  Створення сприятливих умов для приєднання та участі НГО;
  Можливості для пошуку фінансів;
  Ширший вплив ЕІТІ на політичне та економічне урядування.
 
 
В ході семінару представники країн обговорювали питання як підвищити обізнаність  в сфері ЕІТІ  та мали можливість дізнатися як  використовувати  Ініціативу  для демократичної підзвітності та покращити  мережеву  співпрацю  в рамках  регіону  Євразія  та знайти  вирішення  спільних викликів. Також представники країн, які вже впроваджують ІПВГ поділилися досвідом як покращити можливості для збору, аналізу та поширення даних, які стосуються  ЕІТІ та  ролі НГО в імплементації  ЕІТІ Євразії  на основі досвіду учасників . 
 
Особливу увагу в ході семінару було приділено питанню застосування ЕІТІ на місцевому рівні та переваги впровадження Ініціативи для місцевих громад в регіонах, де відбувається видобуток вуглеводнів. Саме тому взаємодія із громадами видобувних регіонів є однією з важливих ланок в цьому процесі. Учасники обговорили питання покращення  використання отриманої інформації про  ЕІТІ   шляхом  публічного обговорення,   у зв’язку  з  директивами  ЄС  зі звітності та  прозорості та  Законом  США  Дода-Франка. 
 
Наприкінці семінару були напрацьовані спільні кроки  НГО  в  процесах  запровадження  ЕІТІ  в  Євразії  для підтримки та поглиблення імплементації ЕІТІ у регіоні  та обговорили план дій на 2015-2016 роки. Учасники відзначили важливу роль для  підтримки та взаємодії  із  коаліціями  PWYP  регіону Євразії  в рамках  інформаційної стратегії ЕІТІ, що приведе до спільного плану дій на 2015-2016 роки, залучення до співпраці  видобувні компанії Євразії, що приєдналися до  ЕІТІ. 
 
Довідково
У вересні 2009 року Україна зобов’язалася імплементувати ЕІТІ, схваливши урядову Постанову №1098 “Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства “Відкритий уряд”. 
 
10 жовтня 2012 року Наказом №785 Міненерговугілля було створено Багатосторонню групу зацікавлених осіб з питання імплементації ЕІТІ в Україні, до якої на паритетних засадах увійшли представники органів влади, компаній та громадськості. Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) 17 жовтня 2013 року.
 
Незалежний Адміністратор у  травні 2015 року  має розпочати роботу з підготовки звіту ЕІТІ за 2013 рік.  Звіт має бути опублікований відповідно до визначеного Міжнародним Секретаріатом  терміну (жовтень 2015 року).
 
 
13 травня 2015
EITI в Україні