БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПершу партію європейського літію для батарей забронювали під BMW

Першу партію європейського літію для батарей забронювали під BMW

05.08.2022

Європейський виробник автомобілів BMW AG і компанія European Lithium Limited (EUR) домовилися про майбутній викуп першої партії гідроксиду літію, який буде вироблено компанією European Lithium в Австрії. Повідомляє NADRA.info із посиланням на оголошення EUR на Австралійській фондовій біржі ASX від 05.08.2022.

EUR і BMW AG підписали меморандум про взаєморозуміння для забезпечення першого в Європі відбору гідроксиду літію (LiOH) для батарей. Згідно з Меморандумом, компанії працюватимуть разом, щоб узгодити відповідні комерційні умови для BMW AG щодо придбання LiOH, виробленого EUR. 
 
Голова правління EUR Тоні Сейдж (Tony Sage) прокоментував: «Забезпечення нашої першої поставки з BMW AG є ще однією важливою віхою для Компанії. Партнерство з BMW AG ідеально підходить для EUR».
 
EUR надає BMW AG право першочергового придбання 100% LiOH, виробленого з визначених ресурсів. Йдеться про австрійський проект EUR – Вольфсберг.
 
Вольфсберг розташований у Каринтії, за 270 км на південь від Відня та за 20 км на схід від Вольфсберга, промислового міста з розвиненою інфраструктурою, включаючи доступ до європейської мережі автострад і залізниць. European Lithium планує виробляти 10 500 тонн гідроксиду літію з продуктивністю 770 000 тонн на рік протягом максимального періоду в 20 років, забезпечуючи довгострокове постачання високоякісних літієвих сполук на європейський ринок акумуляторів. Незважаючи на те, що остаточне техніко-економічне обґрунтування має бути опубліковано пізніше цього року, консультанти з дослідження DRA Global уже оцінили чисту теперішню вартість проекту у 862 мільйони австралійських доларів (джерело).
 
У випадку, якщо EUR і BMW AG погодяться на зобов’язуючий контракт (на виконання меморандуму, який фіксує наміри), BMW AG зробить авансовий платіж у розмірі 15 мільйонів доларів США, який буде погашено шляхом рівних заліків гідроксиду літію, виробленого EUR і поставленого BMW AG. «Кошти від передоплати будуть використані для розвитку проекту Вольфсберг, включаючи підтримку початку етапу будівництва та подальшого прогресу в успішній реалізації проекту Вольфсберг», – ідеться в оголошенні.
 
В червні 2022 р. в BMW заявляли, що, починаючи з 2025 року всі двигуни для електрокарів наступного покоління будуть виготовлятися в Австрії – на заводі в місті Штайр. Компанія планує інвестувати близько 1 млрд євро у розвиток компетенцій у цій галузі  до 2030 року. 
 
«European Lithium продовжує цілеспрямований рух на виконання Європейської програми літієвої незалежності, яка передбачає, що виробування сировини, переробка сировини і виготовлення кінцевого продукту замикаються в Європі. Стратегічне партнерство з автомобільним гігантом BMW зміцнить позиції нашої компанії в Європі. А зазираючи в майбутнє, українські літієві родовища EUR гармонійно увіллються до цієї європейської програми», – підписання меморандуму для NADRA.info прокоментував невиконавчий директор European Lithium Михайло Жернов. 
 
Нагадаємо, на початку 2022 р. European Lithium Limited (Австралія) і група Millstone&Co бізнесменів Михайла Жернова (Україна) і Роберта Квітковського (Польща) домовилися про спільну реалізацію літієвого проекту Wolfsberg в Каринтії (Австрія). Окрім спільної роботи в Австрії, компанії домовилися про спільну розробку українських літієвих проектів.
 
В листопаді 2021 р. повідомлялося, що European Lithium погодилася придбати українське ТОВ «Європейський літій Україна» (попередня назва ТОВ «Петро-Консалтінг»), яке бореться в судах за спеціальні дозволи на видобуток на родовищі літієвих руд Шевченківське і ділянці Добра. Угоду буде укладено після того, як українська компанія отримає спецдозволи на літієві родовища. В лютому 2022 р. розпочалася підготовка до проведення конкурсу на укладання угоди про розподіл продукції на ділянці літієвих руд Добра.