БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини"Нафтогаз" може закупити у приватних газовидобувників 1,2 млрд куб. м до кінця року – Герус

"Нафтогаз" може закупити у приватних газовидобувників 1,2 млрд куб. м до кінця року – Герус

25.08.2022

В умовах вкрай обмеженого фінансового ресурсу питання викупу НАК "Нафтогаз України" газу в українських приватних газовидобувників не є настільки першочерговим. Так вважає голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.
 
"До кінця року 1,2 млрд куб. м можна викупити (в українських приватних видобувачів), але до 3 млрд нам потрібно імпортувати газ, щоб був баланс", – сказав він в організованому Центром економічної стратегії 23 серпня форумі "Огляд економіки в серпні. Чи буде взимку тепло та світло”.
 
Герус пояснив, що в умовах заборони на експорт природного газу з України газ приватних газодобувників накопичується у підземних сховищах газу (ПСГ), і без його викупу "Нафтогазом" створюючи необхідний тиск підйому газу зі сховищ у опалювальний сезон.
 
На думку голови парламентського комітету, викуп 1,2 млрд. куб. м дозволить забезпечити українські газовидобувні компанії необхідними фінансовими ресурсами.
 
Герус висловив думку, що після завершення опалювального сезону заборону експорту газу з України можна буде скасувати, наприклад, з 1 березня 2023 року.