БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниСмарт Холдинг Новинського заходить на волинське поле самородної міді

Смарт Холдинг Новинського заходить на волинське поле самородної міді

26.09.2022

Компанія Вадима Новинського «СМАРТ ХОЛДИНГ Н.В.» (Нідерланди) встановила контроль над міноритарною часткою в ТОВ «Інтер Актив», яке на аукціоні Державної служби геології та надр України в травні 2022 р. виграло спецдозвіл на рудоносне поле Заліси-Шменьки (Волинська обл., геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою мідних руд).

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року, введеного в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021, мідні руди визнано корисною копалиною стратегічного значення.

Згідно з даними YouControl, «СМАРТ ХОЛДИНГ Н.В.» отримав контроль над 24,99% капіталу ТОВ «Інтер Актив» 22.09.2022.

Інвестицію в міднорудний проект підтвердили в українському офісі групи Смарт-Холдинг. «ТОВ «Інтер Актив» здійснило додаткову емісію для збільшення статутного фонду і Смарт-Холдинг сплатив відповідну долю в статутний капітал (капітал було подвоєно з 84,5 тис. грн до 169 тис. грн – прим. NADRA.info)», – пояснила керівник інвестиційного фонду IF Smart в рамках Смарт-Холдингу Наталія Вінницька.

Ще 24,99% отримала компанія з Кіпру «МІСАНДАЙКО ХОЛДІНГЗ ЛТД». І 0,02% набуло київське ТОВ «Малахіт видобуток». ТОВ «Інтер Актив» змінило місце реєстрації, і тепер «прописане» в Києві на вул. Борисоглібській, 2.

Раніше у товаристві змінився керівник: замість Ігоря Нестеренка компанію очолив Андрій Ковальчук (керівник ТОВ «Сотон» Вадима Новинського), а виконавчим директором призначили Євгенія Курила.

Станом на 26.09.2022 кінцевим бенефіціарним власником Інтер Активу все ще вказано Ігоря Воронова, втім у структурі учасників ТОВ пан Воронов зберіг за собою 50%:

«Смарт Холдинг вивчає інвестиційний потенціал мідних родовищ в Україні. Ми зробили перший крок – придбали 24,9% ТОВ «Інтер Актив», яке є власником дозволу на користування надрами родовищ мідних руд ділянки «Рудоносне поле Заліси-Шменьки» у Ковельскому районі Волинській області. Проте казати, що у майбутньому це буде важливий напрямок інвестування, для нас ще зарано. Ми розглядаємо різні варіанти розвитку. Сам дозвіл є тільки початком довгого та дорогого шляху до імовірного видобутку міді, який може бути дуже складним через умови воєнного становища. Для залучення вагомих міжнародних компаній, зокрема із США та Канади, необхідно буде робити звіт JORC, що, враховуючи необхідність проведення геологічних досліджень міжнародними організаціями безпосередньо на ділянці, майже неможливе в умовах війни», – заявила Наталія Вінницька.

У фонді уточнили, що оцінюють інвестицію у волинську мідь як ризиковану.

«Необхідно  пройти довгий шлях геологічного вивчення та підтвердження запасів, провести дослідно-промислову розробку, отримати відповідні експертизи державних установ Міністерства екології та природних ресурсів України, Держгеонадр та інших. Тобто, по факту на разі власники дозволу мають право лише на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку родовища. Далі у разі успіху довгий шлях від проектування до видобутку. Це ризикована інвестиція і її майбутнє ще не очевидно. Обсяг потрібних інвестицій від 10 млн доларів», – прогнозує керівник IF Smart. І відзначає, що попри всі ризики, «сьогодні важливо продемонструвати вітчизняним та міжнародним інвесторам можливості інвестицій в тому числі в розробку надр, що сприятиме більш швидкому відновленню економіки після перемоги України».