БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЗакон N7732 щодо прив’язки ренти до українських внутрішніх цін на газ вступив у дію

Закон N7732 щодо прив’язки ренти до українських внутрішніх цін на газ вступив у дію

03.10.2022

Президент України 30 вересня підписав закон No7732 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу. Закон вступає в дію з наступного дня після прийняття.

Нагадаємо, пояснення щодо прийняття нового закону в аналітичних документах були наступні: через російську військову агресію та організований нею газовий шантаж, ціни на газ в Європі досягли рекордних показників. При цьому заборона експорту українського газу та зменшення споживання всередині країни призвели до того, що у серпні поточного року його видобуток став збитковим, оскільки ціна реалізації в Україні втричі нижча від європейських цін, пояснили ініціатори законопроєкту.

"Це призводить до зниження обсягів газовидобування та збільшує залежність від імпорту природного газу в Україну. Тому пропонується врегулювати та оптимізувати питання визначення бази оподаткування для природного газу, видобутого в Україні з 1 серпня 2022 року, шляхом зміни механізму визначення фактичної ціни реалізації", - йшлось в документі.