БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниМінекономіки опублікувало ціну газу для розрахунку ренти за серпень та вересень

Мінекономіки опублікувало ціну газу для розрахунку ренти за серпень та вересень

19.10.2022

Міністерство економіки України 18 жовтня опублікувало фактичну ціну реалізації газу, від якої розраховується рента на видобуток природного газу, за серпень та вересень 2022р. Так, ціна становить:

на серпень 2022р – 24 045,3 грн/тис куб м (без ПДВ);

на вересень 2022р – 39 952 грн/тис куб м (без ПДВ).

Нагадаємо, згідно закону, який вступив у дію з 1 серпня 2022р фактична ціна газу розраховується як максимальне з таких величин:

- Середньозважена ціна природного газу, який поставлено видобувниками відповідно до договорів з «Нафтогазом», укладених за підсумками торгів на організованих товарних майданчиках. За даними Мінекономіки у липні та серпні не було укладено відповідних договорів. Зазначимо, що «Нафтогаз» купував газ на SaaS Platform UICE, але платформа немає ліцензії для біржової торгівлі сировинними товарами.

- Середньозважена ціна природного газу, який поставлено видобувними компаніями для інших покупців (крім «Нафтогазу»), відповідно до договорів, укладених за підсумками торгів на організованих товарних майданчиках. У липні таких угод не було, у серпні КП «Київський метрополітен» придбав на «Українській енергетичній біржі» 77 тис куб м газу на вересень-жовтень за ціною 39 952 грн/тис куб м (без ПДВ) на умовах післяоплати до 30 днів.

- Середньоарифметична ціна UA-VTP (наступний місяць), що розраховується як середньоарифметичне значення між цінами Bid та Ask у звітах Argus та ICIS. На серпень – 24 045,3 грн/тис куб м (без ПДВ), на вересень – 36 004,235 грн/тис куб м (без ПДВ).

Таким чином, у вересні фактична ціна реалізації газу досягла найвищих значень за всю історію, не дивлячись на те, що її прив’язали до внутрішнього ринку. 

https://expro.com.ua/novini/mnekonomki-opublkuvalo-cnu-gazu-dlya-rozrahunku-renti-za-serpen-ta-veresen