БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУкраїна за 9 місяців 2022р скоротила видобуток газу на 5% - до майже 14 млрд куб м

Україна за 9 місяців 2022р скоротила видобуток газу на 5% - до майже 14 млрд куб м

26.10.2022

Україна протягом січня-вересня 2022р видобула 13,95 млрд куб м природного газу, на 5% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це свідчать розрахунки ExPro, дані можуть бути уточнені після публікацій офіційних даних.

Державне АТ «Укргазвидобування» (УГВ) за 9 місяців 2022р видобуло майже 10 млрд куб м природного газу, на 2% менше, ніж минулого року. Скорочення видобутку компанії спостерігається на промислах на Сході країни, в той час як видобуток на Заході зростає.

Протягом перших 9 місяців 2022р ПАТ «Укрнафта» видобуло близько 770 млн куб м природного газу, на 8% менше, ніж минулого року.

В той же час, приватні компанії за 9 місяців 2022р видобули понад 3,2 млрд куб м газу, на 13% менше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Скорочення видобутку до найнижчого рівня за останні роки безпосередньо пов’язано із повномасштабною війною, що триває в Україні понад 8 місяців. Найбільше постраждав видобуток газу у Харківській та Донецькій областях, та меншою мірою у Полтавській, Сумській та Чернігівській.

Разом з тим, після обвалу у перші місяці після російського вторгнення, з початком осені спостерігається певне зростання видобутку газу. Деокупація Харківської області дозволила компаніям відновити видобуток на цій території, а також проводити роботи з буріння та ремонту свердловин.

Крім того, прийняття змін до Податкового кодексу України, якими ренту на природний газ прив’язали до цін на внутрішньому ринку, дозволило приватним видобувним компаніям знову повернутися до інвестицій у газовий видобуток. Проте, знайти покупців на видобутий газ все ще важко.

За даними Baker Hughes, у вересні кількість робочих бурових верстатів в Україні зросла до 27 проти 23 у серпні. Це найвище значення з довоєнного лютого 2022р. УГВ також заявляло про рекордні обсяги буріння у вересні 2022р – понад 30 тис м.

Протягом вересня 2022р Україна видобула понад 1,54 млрд куб м природного газу, як свідчать розрахунки ExPro. У порівнянні з вереснем минулого року видобуток газу скоротився на 6% (100 млн куб м). Середньодобовий видобуток газу у вересні зріс до 51,5 млн куб м на добу (+3,5% до серпня).

За розрахунками ExPro, при поточному видобутку за підсумками року видобуток газу в Україні складе близько 18,7-18,8 млрд куб м, на 5% менше, ніж минулого року.

https://expro.com.ua/novini/ukrana-za-9-msyacv-2022r-skorotila-vidobutok-gazu-na-5-do-mayje-14-mlrd-kub-m