БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВ Україні досі не задіяно арештоване білоруське обладнання для буріння

В Україні досі не задіяно арештоване білоруське обладнання для буріння

23.12.2022

Арештоване бурове обладнання білоруської ТОВ «Сервіс-Ойл» (дочка «Білоруснафти») простоює на балансі АРМА, не приносячи користь Україні. Про це у статті для «Нафторинку» зазначив оглядач нафтогазового ринку Володимир Дольник.

Діяльність «Білоруснафти» з початком повномасштабного російського вторгнення до України, була заблокована, оскільки Білорусь виступила союзником РФ. Влітку 2022р рахунки і майно її дочірньої компанії «Сервіс-Ойл» були арештовані та передані до АРМА. Проте, з того часу, обладнання залишається незадіяним.

«Мова йде про новітнє потужне обладнання, що дозволяє проводити буріння свердловин, капітальний ремонт (КРС), а також операції з гідравлічних розривів пластів (ГРП), що на сервісному ринку наразі є найбільш дефіцитним способом інтенсифікації видобутку через відсутність пропозицій», - йдеться у статті.

У статті розглядаються два варіанти передачі бурового обладнання – державним АТ «Укргазвидобування» або ПАТ «Укрнафта», які є ключовими компаніями в українському газо- та нафтовидобутку.

На думку Дольника, УГВ має власний сучасний буровий флот, а з актуальних потреб, які можна отримати від майна «Сервіс-Ойл» - флот ГРП. Зазначається, що доцільніше було б передати бурові установки та майно білоруської компанії «Укрнафті», яка не має сучасних бурових установок (а лише Уралмаш-3д/4е). За словами автора, передача флоту «Укрнафті» може призвести до «справжньої технічної революції».

Наразі публічно ні УГВ ні «Укрнафта» не повідомляли про бажання отримати арештоване білоруське майно, однак простій бурових верстатів не може призвести до збільшення видобутку природного газу в Україні.