БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДБР та СБУ провели обшуки в Котвіцького у справі про розкрадання газу з Сахалінського родовища

ДБР та СБУ провели обшуки в Котвіцького у справі про розкрадання газу з Сахалінського родовища

10.02.2023

Державне бюро розслідувань (ДБР) спільно з СБУ викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Правоохоронці 10 лютого провели обшуки у колишнього народного депутата України VIII скликання. Він за попередньою змовою з посадовцями ПрАТ «НАК «Надра України», Держгеонадра, ТОВ «Сахалінське» та комерційними структурами у період 2003-2022рр завдав значних збитків державі. Можлива сума збитків державі може сягати сотень мільйонів гривень.

За словами ДБР, під «патронатом» екснардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. У результаті сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю клали «до кишені» організатори оборудки.

Слідчі дії відбувалися за місцями фактичного проживання фігурантів та в офісних приміщеннях відповідних компаній, кінцевими бенефіціарами яких є російський олігарх та народний депутат України VIII скликання.

За результатами обшуків виявлено та вилучено:

чорнові записи та документацію, які підтверджують незаконні операції підконтрольних їм комерційних структур;

засоби зв’язку та комп’ютерну техніку;

близько $300 тис, €250 тис та 1,5 млн грн готівкою.

Як свідчать матеріали розслідування, внаслідок протиправної діяльності посадових осіб ПрАТ «НАК «Надра України» та низки комерційних структур Україна втратила право на Сахалінське нафто-газове родовище у Харківській області.

За словами СБУ, з державного бюджету на розробку даного родовища було витрачено понад 1 млрд грн. За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд куб м.

За даними ЗМІ, йдеться про колишнього депутата від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького та підсанкційного олігарха Павла Фукса.

Наразі тривають слідчі дії у межах кримінального провадження відкритого за фактом зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.