БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЛьвівський діалог розпочато: переваги ЕІТІ для регіону

Львівський діалог розпочато: переваги ЕІТІ для регіону

22 травня 2015
20 травня 2015 р. у Львові відбувся круглий стіл на тему: "Регіональний вимір прозорої і підзвітної політики уряду у видобувній галузі. Що означає ЕІТІ для України та її регіонів?". У заході прийняли участь представники Львівської ОДА, представники громадських організацій, Американської торгової палати, Бориславської міської ради та видобувні компанії регіону. 
 
Учасники круглого столу обговорили  питання  наскільки Ініціатива прозорості у видобувній галузі важлива та вчасна зараз для України. Владислав Дейнеко, голова Асоціації «Енерготранспарентність» зазначив, що основним інструментом реалізації ІПВГ є робочий план впровадження ІПВГ в країні, який готується  та затверджується Багатосторонньою групою заінтересованих осіб (БГЗО). Однією з головних вимог ІПВГ є підготовка щорічного звіту ІПВГ про платежі, які здійснюють компанії, та доходи, пов’язані з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.
 
 
Україна повинна опублікуватисвій перший звіт про платежі видобувних компаній та доходів уряду (нафтогазова галузь) до 17 жовтня 2015 року. Основною метою  є удосконалення методів управління у видобувних галузях України, покращення інвестиційного клімату в державі, посилення боротьби з корупцією, забезпечення участі громадського суспільства у контролі над повнотою надходжень до державного бюджету України від діяльності, пов’язаної з видобутком корисних копалин.
 
«Україна не входить до числа провідних видобувних країн світу. Однак ми є енергетично залежною країною і значні обсяги коштів із державного бюджету щороку витрачаються на імпорт енергоресурсів із Росії та інших країн», - зазначив В. Дейнеко. Він підкреслив, що в Україні ІПВГ це перш за все:  інструмент боротьби за енергетичну незалежність країни;  інструмент боротьби з корупцією в галузі; інструмент формування нових стандартів відкритості і прозорості держави для інвестора та зовнішніх фінансових донорів та інструмент формування політики сталого розвитку видобувної галузі в країні, яка базуватиметься на довірі і діалозі уряду з компаніями та місцевими громадами, вага яких зростатиме із запровадженням в Україні регіональної реформи.
 
 
Згідно даних ДНВП “Геоінформ України», в Україні виявлено 20 000 родовищ з 117 видів корисних копалин. На державному балансі запасів знаходиться 8 700 родовищ, з яких освоєно промисловістю понад 3 000 родовищ з 99 видів корисних копалин. В цілому, у видобувній галузі України працює понад 2000 гірничовидобувних та переробних підприємств.
 
Владислав Дейнеко представив учасникам круглого столу результати моніторингу фінансових потоків підприємств видобувної галузі у Львівській області. Тільки сукупні обсяги рентних платежів в 2014 становили 20 379 млрд. грн. по Україні, в тому числі рентні платежі Львівської області склали 565,46 млн. грн. Станом на березень 2015 р. на території Львівської області 13 компаній отримали 63 спецдозволи на видобуток корисних копалин, з яких 34 – Укргазвидобування; 10 – Укрнафта. «Жодних розмов про соціальну відповідальність цих компаній та їх внесок в розвиток місцевих громад. Вони по суті, як державні компанії, не мають права витрачати кошти на соціальні програми», - сказав голова Ассоціації «Енерготранспаретність».
 
У Звіті ІПВГ кожний громадянин зможе дізнатися скільки коштів сплачено до держбюджету, кому належать ліцензій та дозволи, хто насправді є кінцевим власником компанії, дані про видобуток енергоресурсів. Також мають бути опубліковані контракти, завдяки яким суспільство може дізнатися які зобов’язання взяв інвестор, а які – держава. У Звіті ІПВГ також будуть відображені і транзитні платежі, надходження до місцевих бюджетів, інфраструктурні та соціальні інвестиції.
 
Представник Львівської ОДА Антон Вербаускас також розповів про загальний стан справ у видобувній галузі Львівського регіону та зазначив, що Львівська область також готова сприяти та підтримувати прозорість і імплементувати міжнародний стандарт. За його словами, багато років саме нафтогазова галузь є закритою для суспільства, але настав час змінювати підходи та надати можливість громадам, які проживають у видобувних регіонах надати та отримати доступ до інформації та знайти порозуміння з видобувними компаніями на місцях. Адже саме місцеві громади зможуть отримати багато переваг та сталий розвиток регіону.
 
 
«Європейці також хочуть прозорі та зрозумілі відносини ведення бізнесу в Україні. Для Львівщини є вкрай важливим розвиток регіону та залучення інвестицій», - уточнив Антон Вербаускас. Слід зазначити, що Львівська область має поклади газу, нафта та вугілля. Але на Львівщині нажаль немає значних покладів вуглеводнів. Щороку ми видобуваємо 771 млн. кубів, споживаємо 2,2 млрд. кубів. За словами А. Вербаускаса, в регіоні є дуже багато поточних питань, які треба вирішувати у видобувній галузі, навівши приклад щодо питань екологічного стану в Бориславському регіоні.Також він зазначив, що видобувників регіону турбують питання відведення земельних ділянок, одержання ліцензій. Для Львівського регіону впровадження ініціативи ІПВГ дозволить створити сприятливі та прозорі умови  як для видобувників на місцях, принесе користь громадам та зацікавить інвесторів.
 
Оляна Валігура, регіональний координатор "PWYP", розповіла про важливість публічного діалогу навколо ЕІТІ та  особливу роль громадських організацій,   поділилася досвідом інших країн в цьому напрямку. З 2002 р в світі існує добровільна ініціатива, що стала міжнародною громадською (недержавною) неприбутковою організацією - "Публікуй, що платиш" (інакше її назву перекладають, як "Декларуй, що платиш"). Можна сказати, це попередниця Ініціативи відкритості видобувних галузей (EITI). До цієї ініціативи Україна приєдналась ще в 2009 році. Суть її - вимога та досягнення прозорості доходів видобувних компаній, їх платежів уряду (бонуси, податки, рента), прозорості отримання та використання цих доходів урядами та місцевими громадами. Сьогодні рух до прозорості, публічності доходів і витрат, що мають соціальне значення, - глобальний. Оляна Валігура зазначила, що основними перевагами, які можна отримати від цього процесу, є: підвищення рівня відповідальності уряду;  розширення можливостей громад;  залучення компаній до відповідальності;  більш стабільні інвестиції.
 
Андрій Чубик, Аналітичний центр "Стратегія ХХІ", зазначив, що дуже важливо зрозуміти та донести, які переваги отримають видобувні регіони та переконати, що природні ресурси потрібно заощаджувати. Саме тому дуже важливо втілювати заходи по енергоефективності та енергозбереженню. Видобувні регіони та громади зможуть і повинні отримати справедливий розподіл ресурсної ренти на розвиток територій та місцевих громад; підвищення стандартів життя; створення нових робочих місць; також покращення ситуації з освітою  та охороною здоров’я.
 
Україні потрібна прозорість державних фінансів і компаній, якими володіє держава, а отже, і громадяни України. Для досягнення цієї прозорості необхідно вдосконалити законодавство, яке б подавала чіткі вимоги щодо розкриття інформації, дозволяло б верифікувати цю інформації і вчасно оприлюднювати її. Без цього кроку розраховувати на довіру громадян України до держави та державних компаній неможливо.
 
Олександр Шумський, начальник управління ресурсних, рентних та неподаткових платежів департаменту оподаткування юридичних осіб ДФС, в першу чергу підкреслив, що громадськість вимагає від уряду та видобувних компаній доступ до достовірної інформації та бажає знати наскільки ефективно ресурси, що належать згідно ст. 3 Конституції народу України, використовуються, а також знати як  використовуються урядом доходи від видобутку  компаній на благо розвитку українського суспільства. Але поки що уряд та видобувні компанії лише з’ясовуть стосунки щодо встановлених рентних ставок. Потрібно вести діалог у форматі уряд-компанії-місцеві органи влади та громади, пам’ятаючи, що природні ресурси належать народу України.
 
До звіту Ініціативи прозорості мають залучатися всі компанії, які здійснюють значні платежі державі. Компанія може бути звільнена від звітності лише в тому разі, якщо її платежі не є істотними. Відповідно до Стандарту ЕІТІ до Звіту має бути включена повна інформація про розкриття урядом доходів від видобувних галузей, а саме: всі суттєві платежі компаній; види платежів та доходів; соціальні витрати; дані про транспортування нафти, газу та мінеральної сировини; платежі компаній місцевим органам влади та трансфери міжнаціональними та місцевими державними органами влади, пов’язані з доходами, отриманими від видобувних галузей, які є обов’язковими відповідно до чинного законодавства або інших механізмів перерозподілу доходів.
 
Зіновій Козицький, член спостережної ради компанії «Горизонти» та групи інших компаній, підтримав ініціативу прозорості галузі. Він також зазначив, що компанії вже працюють на засадах відкритості та прозорості, зацікавлені у співпраці з владою та діалозі задля покращення конкурентних, прозорих правил ринку газу, для  покращення інвестиційного клімату в галузі.
 
У виступі пан Зіновій зазначив, що в галузі дуже багато бюрократичних перешкод – це стосується і продовження спецдозволів, які були придбані на аукціоні, питання з відведенням земельних ділянок, тривалі процедури отримання дозволу для промислової розробки, а також задовгий термін для погодження підключення до системи газопроводів.
 
Компанія придбала 6 спецдозволів, проведено геологічні, сейсмічні роботи та виконано повний комплекс дослідницьких робіт, розроблено проект промислової розробки, який затверджено в Державному комітеті запасів (ДКЗ). В минулому році компанія відкрила 2 родовища: одне в Івано-Франківській області, друге – Львівській області. «В уряді вважають, що нафтогазова галузь олігархічна, але ці заяви популістичні. Ми працюємо на ділянках з не дуже добрими колекторами, які могли б давати великі дебіти, адже родовища в Західній Україні виснажені. Так, із 4-х пробурених свердловин, одна виявилися сухою. Дебіт у нас складає лише 10-15 тисяч. Тому заяви та підняття рентних ставок на видобуток газу до 55% - це необдуманий крок влади. Але, незважаючи на це, наші компанії створюють робочі місця, чисельність співробітників досягла 250 чоловік. А це і соціальна відповідальність, і податки до бюджету», - підкреслив З. Козицький. 
 
Саме тому видобувні компанії зацікавлені у прозорості і підзвітності з усіх сторін, щоб можна було започаткувати публічний діалог з усіма сторонами. З. Козицький повідомив учасників, що на місцях видобутку компанія  вже веде діалог з місцевою громадою, пояснюючи, що можуть їм надати. Так, вже було про спонсовано інфраструктурні проекти, відремонтовано дитячі садочки. «Але громада теж хотіла б мати якісь надходження від платежів, які ми сплачуємо в центральний бюджет і невідомо як розподіляються вони потім. Тому, ми  виступаємо за прозорість та підзвітність усіх сторін та за публічний діалог».
 
Учасники круглого столу звернули увагу, що дуже очікують на відкритість та прозорість державних компаній –НАК «Нафтогаз України», «Укргавидобування», «Укртрансгаз» та хочуть розпочати діалог з Міненерговугілля для спрощення погоджувальних процедур. Владислав Дейнеко погодився та зазначив, що державна політика у сфері видобутку вуглеводнів є доволі складною, вона потребує переосмислення, створення більш прозорих умов для усіх видобувних компаній, створивши прозорий та конкурентний ринок.
 
Світлана Мізіна, менеджер з комунікацій EITI в Україні, нагадала присутнім, що природні ресурси України не безмежні, тому дуже важливо їх прозоре й ефективне використання. Насамперед, багатства надр повинні працювати на благо народу. Саме тому можна стверджувати, що EITI – це золотий стандарт управління національними ресурсами країни.
 
Важливу роль в цьому розумінні цього міжнародного стандарту слід віднести і медіа, які доносять інформацію до суспільства, саме від них залежить формування суспільної думки, рівень обізнаності та впливу на громадськість. Громадяни України зможуть дізнатися більше інформації про діяльність компаній: хто є власниками, скільки ліцензій мають, скільки видобувають, обсяги інвестицій, скільки податків платять компанії до державного бюджету та чи є компанія соціально відповідальною в районі, в якому веде видобуток, чи ефективно держава використовує національні ресурси, чи ефективно та з користю для людей, а також  дізнатися про виплати на користь місцевих бюджетів, скільки отримано коштів на розвиток громад. Через непоінформованість суспільства про надходження від надрокористувачів та справедливий розподіл цих коштів часто призводить до того, що виникає недовіра до компаній, спотворення обсягів їх доходів. Завдяки імплементації стандарту ІПВГ, в першу чергу, громадськість, а також бізнес та інвестори могли б спостерігати за платежами надрокористувачів державі і їх розподілом. Відкриття доступу до геологічної інформації стимулюватиме інвестиції у нафтогазову галузь.
 
«Медіа вже почали приділяти увагу ініціативі але потрібна більша консолідація суспільства для спілкування та діалогу задля змін на користь як держави, так і громадян», - підкреслила С. Мізіна. Сьогодні виконання зобов’язань України в рамках ІПВГ включене до вимог низки міжнародних фінансових інституцій, міститься у спільних документах України та ЄС, є фактором для оцінки України з боку інвесторів-енергетичних компаній.
 
Реалізація в Україні Ініціативи прозорості видобувних галузей сприятиме покращенню кредитного рейтингу, запровадженню міжнародних стандартів звітності, поліпшить систему управління природними ресурсами,  зміцнить довіру до країни з боку міжнародної громадськості і приватних партнерів, міжнародних фінансових інститутів. Учасники круглого столу зійшлися на тому, що в контексті масштабних реформ, які проводить сьогодні український уряд, належна увага має бути надана впровадженню стандарту EITI, що дозволить Україні керувати своїми природними ресурсами більш ефективно, а видобувну галузь зробити більш відкритою і конкурентною. Представники громадських організацій та Львівської ОДА, видобувні компанії регіону у Львівській області домовилися розпочати активну роботу в регіоні для поширенні обізнаності місцевих громад  щодо міжнародного стандарту ІПВГ та розпочати публічний діалог задля сталого розвитку регіону.  
 
 
22 травня 2015
EITI в Україні