БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниКоментар Корпорації "Укрбудматеріали" Л.Гончарука щодо змін до Кодексу про надра

Коментар Корпорації "Укрбудматеріали" Л.Гончарука щодо змін до Кодексу про надра

21.03.2023

«Дві речі, які могли б там бути врегульовані і про них ніхто нажаль не хоче говорити. Перша річ – коли держава продає спецдозвіл – вона продає листочок паперу А4. І це не означає, що ти завтра можеш починати розробляти родовище. Тому що в тебе немає ні доступу до землі, ні до всіх інших комунікацій і т.д. Ти починаєш гратись з державою в гру: хто кого перший обдурить. Коли в тебе його заберуть, бо землі ти не отримаєш, в тебе починається програма робіт – не виконується, внести зміни ти можеш лиш один раз, ти зміни не вніс, в тебе його завтра забрали. Кодекс це нічого з цього не врегулював.

Друга глобальна проблема, яку Кодекс взагалі навіть не піднімав. Держава зробила монстра – який однією рукою дає спецдозвіл, а другою рукою забирає, кабінети через коридор знаходяться. Ну про що ми говоримо? Добре, хоч внесли зміни, що через рішення суду будуть зупиняти ліцензії. Але є ще маса механізмів геоконтролю, який може твоє життя, як надрокористувача, зробити просто нестерпним. Ти будеш довго думати перш ніж інвестувати. Тому Кодекс не врегулював ті питання які дійсно є суттєво важливі.

Проблем з продажем ліцензій не було ніколи, хто хотів - завжди їх продавав, через корпоративні права, через бенефеціарів, цієї проблеми ніколи не існувало. І навіть зараз, коли кажуть, що ними почнуть торгувати – то будь ласка торгуйте, від цього нічого не добавиться, ні в бюджеті, ні в бізнесі, ні в економіці, ні в податках.

Тому, коли ми говоримо про Кодекс – то, дійсно, треба було б зробити Новий Кодекс про надра, де б врегулювались питання: земельних відносин, питання податкових відносин, питання анулювання дозволів, питання внесення змін, питання нормального співжиття бізнесу і держави, а коли ми точково щось міняємо, бо комусь захотілось продати ліцензію, то так і назвіть: ми вносимо Закон під Укрнафту, чи ще там когось. Не замилюйте очі про Кодекс про надра, тому що це не Кодекс. Бо якщо в Кодекс вносяться зміни, які регулювались наказами міністерств, то це не Кодекс, це не рівень Кодексу. Коли ми наказ міністерства переносимо в Кодекс і називаємо статтею 8 – це вже навіть не смішно»…

Про наявність будматеріалів в Україні:

«Наша корпорація має свої родовища граніту, кар’єри піску.

Хочу об всі зрозуміли, жодних проблем з матеріалами в Україні не існує . До війни завантаження щебеневих кар’єрів було 30% від потужності. Ми могли робити в 3 рази більше. Немає ринку, немає куди продавати. Український ринок переповнений конкуренція була величезна за кожну гривню. Тому страхи, що в нас завтра нічого не буде, особливо в будівельній галузі, це точно ті страхи, які треба забути і більше не піднімати».