БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУряд збільшив розмір гарантійного внеску для аукціонів на використання надр

Уряд збільшив розмір гарантійного внеску для аукціонів на використання надр

27.03.2023

За даними моніторингу дозвільної діяльності та змін у регулюванні видобувної галузі "НадраMonitor", уряд збільшив розміри гарантійних внесків для участі в аукціоні для лотів з наступними корисними копалинами:

• що мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави (із 5 млн грн до 10 млн грн);
• вуглеводні (із 10 млн грн до 20 млн грн);
• пісок (із 20% початкової ціни лота до 2 млн грн);
• усі інші корисні копалини (із 500 тис. грн до 1 млн грн), крім лота з продажу спеціального дозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, видобування підземних вод (у тому числі мінеральних) для всіх потреб.

Для кожного наступного аукціону визначені суми збільшуються вдвічі для повторного аукціону, у п’ять разів - для другого повторного аукціону, у 15 разів - для кожного подальшого повторного аукціону.

За словами голови Державної служби геології та надр Романа Опімаха, підвищення розмірів гарантійних внесків має на меті зменшити недобросовісну конкуренцію, яка часто призводить до зривів торгів.

Як повідомляла "Українська енергетика", Держгеонадр у 2022 році реалізувала через електронні аукціони спецдозволів на користування надрами на загальну суму 1,654 млрд грн, це на 79,2% більше, ніж у 2021 році.