БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУряд скасував аукціони з продажу нафти, газконденсату та зрідженого газу

Уряд скасував аукціони з продажу нафти, газконденсату та зрідженого газу

27.03.2023

Кабінет міністрів України схвалив розроблений Міненерго проєкт постанови "Про внесення зміни та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету міністрів України", повідомляється у Телеграм-каналі Міненерго.

Документом вносяться зміни до низки урядових постанов з метою приведення їх у відповідність до законів України "Про нафту і газ" і "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами" №2805 від 1 грудня 2022 року.

Визнано такою, що втратила чинність, постанову Кабміну №570 від 16 жовтня 2014 року "Про організацію і проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу", а також внесено відповідні зміни до Положення про Міністерство енергетики України.

Нагадаємо, продаж українських нафти та газоконденсату через біржовий аукціон до останнього часу був обов'язковим у разі, якщо контрольний пакет видобувача належить державі або він працює на умовах спільної діяльності з держкомпанією.

"Укрнафта" через проблеми з реалізацією видобутої нафти неодноразово наголошувала на неналежній ефективності цієї моделі та закликала уряд втрутитись у ситуацію та переглянути умови аукціонів.

Після руйнування внаслідок російських ракетних атак двох нафтопереробних підприємств – Кременчуцького та Шебелинського НПЗ – в Україні практично повністю відсутній попит на нафту, а формування аукціонної ціни на базі котирувань у Роттердамі, транспортні витрати та ПДВ не давали можливості її продажу на експорт.