БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниСуд арештував корпоративні права трьох компаній, що розробляли Сахалінське родовище та передав їх АРМА

Суд арештував корпоративні права трьох компаній, що розробляли Сахалінське родовище та передав їх АРМА

05.04.2023

Суд арештував корпоративні права трьох компаній «Сахалінське», «Сіріус-1» та «Іст Юроуп Петролеум», які за даними Державного бюро розслідувань незаконно привласнили права на видобуток вуглеводнів на Сахалінському нафто-газоконденсатному родовищі в Харківській області.

Про це 5 квітня повідомив прес-центр ДБР на своїй Facebook-сторінці.

Також повідомляється, що арештовані корпоративні права передані в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів.

В ДБР зазначають, що спільно з СБУ вони викрили, що екс-нардеп 8 скликання у змові із представниками державної ПрАТ «Надра України», Держгеонадра, ТОВ «Сахалінське» та комерційними структурами у період 2003-2022 років фактично привласнив державні корисні копалини.

«Під «патронатом» екснардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. У результаті сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю клали «до кишені» організатори оборудки», - повідомили в ДБР.

За таким принципом держава втратила контроль над Сахалінським родовищем, при з державного бюджету було витрачено понад 1 млрд грн на його розробку, зазначається в прес-релізі ДБР.

За інформацією «Інтерфакс-Україна», йдеться про колишнього народного депутата від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького та російського бізнесмена Павла Фукса. Котвіцький є великим бенефіціаром «Сахалінське».

Раніше повідомлялось, що в лютому 2023 р. ДБР та СБУ провели обшуки в Котвіцького у справі про розкрадання газу з Сахалінського родовища

За результатами обшуків виявлено та вилучено:

чорнові записи та документацію, які підтверджують незаконні операції підконтрольних їм комерційних структур;

засоби зв’язку та комп’ютерну техніку;

близько $300 тис, €250 тис та 1,5 млн грн готівкою.

Як свідчать матеріали розслідування, внаслідок протиправної діяльності посадових осіб ПрАТ «НАК «Надра України» та низки комерційних структур Україна втратила право на Сахалінське нафто-газове родовище у Харківській області.

За словами СБУ, з державного бюджету на розробку даного родовища було витрачено понад 1 млрд грн. За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд куб м.

https://expro.com.ua/novini/dbr-ta-sbu-proveli-obshuki-v-kotvckogo-u-sprav-pro-rozkradannya-gazu-z-sahalnskogo-rodovischa