БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниСуд у Гаазі зобов’язав рф сплатити «Нафтогазу» $5 млрд за втрачені активи у Криму

Суд у Гаазі зобов’язав рф сплатити «Нафтогазу» $5 млрд за втрачені активи у Криму

13.04.2023

Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі 12 квітня 2023р ухвалив рішення на користь НАК «Нафтогаз України», яким зобов’язав росію сплатити «Нафтогазу» збитки у розмірі $5 млрд, завдані захопленням активів компаній Групи Нафтогаз у Криму у 2014р. Про це повідомляє пресслужба «Нафтогазу».

«Команда «Нафтогазу» має перемогу на енергетичному фронті. Попри намагання росії завадити правосуддю, Арбітражний трибунал зобов’язав рф компенсувати «Нафтогазу» збитки обсягом у $5 млрд. Йдеться про наслідки захоплення росією наших активів у Криму в 2014р. Тепер росія має виконати це рішення відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним правом», - прокоментував очільник «Нафтогазу» Олексій Чернишов.

За словами «Нафтогазу», арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, у разі відмови росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958р, «Нафтогаз» має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи рф.

У жовтні 2016р «Нафтогаз» та шість інших компаній Групи Нафтогаз ініціювали арбітражне провадження (справа PCA № 2017-16) проти російської федерації на підставі Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом рф про заохочення та взаємний захист інвестицій, також відомої як українсько-російська Угода про захист інвестицій.

«Нафтогаз» просив арбітражний трибунал зобов’язати рф виплатити компенсацію за порушення Угоди, у тому числі, за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних інвестицій «Нафтогазу», що стали однією з основних мішеней рф у Криму у 2014р.

У лютому 2019р трибунал прийняв рішення на користь «Нафтогазу». Трибунал підтвердив свою юрисдикцію та визнав, що рф в порушення своїх зобов’язань за Угодою про захист інвестицій незаконно експропріювала інвестиції «Нафтогазу». Відповідно, поточна (друга) стадія арбітражного провадження стосується визначення розміру компенсації втрат «Нафтогазу».