БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниСуд передав корпоративні права «Укрнафтобуріння» до АРМА. + Заява компанії УНБ

Суд передав корпоративні права «Укрнафтобуріння» до АРМА. + Заява компанії УНБ

19.04.2023

Печерський районний суд міста Києва ухвалою від 11 квітня 2023р передав корпоративні права на ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» на баланс Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Про це йдеться в судовому реєстрі.

Згідно з даними порталу Youcontrol, компанія пов’язана з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком.

Арешт та передача компанії проводиться в рамках розслідування кримінального провадження щодо розробки Сахалінського родовища газу (Харківська область).

Нагадаємо, за матеріалами ДБР суд арештував корпоративні права трьох підприємств, які протиправно привласнили надра Сахалінського нафтогазового родовища. Йдеться про ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Права передані в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

«Укрнафтобуріння» є однією з найбільших газовидобувних компаній України. За оцінкою ExPro, компанія у 2022р входить у топ-3 приватних газовидобувних компаній країни.

2

УНБ вважає неправомірним рішення суду щодо передачі активів компанії АРМА

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» (УНБ) вийшло з заявою щодо рішення Печерського районного суд міста Києва про передачу корпоративні прав на ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» на баланс АРМА.

За словами УНБ, акціонери та керівництво компанії «Укрнафтобуріння» вперше дізналися про судове рішення щодо арешт корпоративних прав компанії лише 17 квітня з відкритих джерел.

Водночас керівництво компанії звертає увагу на те, що офіційного повідомлення про прийняття рішення щодо арешту корпоративних прав та їх передачі у зовнішнє управління ніхто з представників компанії не отримував.

Акціонери та топменеджери УНБ не розуміють підстав для подібних рішень, а також причин, з яких дані рішення були прийняті без участі компанії. Керівництво вважає ці дії неправомірними і розцінює їх як спробу заволодіти активами приватного бізнесу. Компанія вже звернулася до відповідних судових інстанцій та подала апеляцію.

За словами компанії, наразі «Укрнафтобуріння» є однією з найбільших компаній, що забезпечують приватний нафтогазовидобуток в Україні, та одним із найбільших платників податків у державі.

«Компанія завжди діяла та діятиме в рамках законодавчого поля, виконуючи свої зобов'язання перед державою, партнерами, місцевими громадами, співробітниками. Це не змінилося ні під час пандемії, ні під час війни», - йдеться у повідомленні компанії.

В компанії зазначають, що завдяки широкомасштабній програмі розробки, реалізованій керівництвом УНБ, за період з 2010р по 2022р в Сахалінське родовище інвестовано понад 6 млрд грн, пробурено близько 20 нових свердловин, здійснено понад 50 капітальних ремонтів свердловин, сплачено до бюджету близько 24 млрд грн податків та зборів, а видобуток газу склав понад 6 млрд куб м.

Станом на 19 квітня 2023р в управлінні УНБ не було жодних змін. Компанія здійснює звичайну господарську діяльність, продовжує реалізацію інвестиційних проєктів, спрямованих на подальшу ефективну розробку Сахалінського родовища, та є абсолютно ліквідною.

У підземних сховищах газу знаходиться понад 160 млн куб м газу компанії, а на рахунках – близько 1,2 млрд грн грошових коштів, більша частина з яких буде спрямована на виконання поточних податкових зобов’язань та фінансування капітальних інвестицій.

«Керівництво компанії наполягає на повноцінному судовому розгляді з метою встановлення усіх фактів та прийняття справедливих та обґрунтованих рішень», - підсумовують у заяві компанії.

3.

Акціонери УНБ JKX Oil&Gas стурбовані рішенням суду щодо передачі активів компанії АРМА

Акціонери та керівництво міжнародної британської Групи компаній «JKX Oil& Gas» (з головним офісом у м. Лондон, Велика Британія) занепокоєні сьогоднішніми повідомленнями в українських ЗМІ щодо накладення арешту слідчим суддею Печерського районного суду м. Київ на корпоративні права (10% акцій), що належать Групі JKX в українському ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння». Про це йдеться в повідомленні компанії.

Нагадаємо, що Група JKX здійснила купівлю 10% акцій «Укрнафтобуріння» у 2006р, за багато років до подій, що досліджуються у кримінальному провадженні, на підставі якого було накладено арешт та здійснено передачу, в тому числі належних Групі JKX 10% акцій в статутному капіталі «Укрнафтобуріння» до АРМА.

На сьогодні Група JKX належить близько 850 міжнародним інвесторам, чиї права були порушені вищезгаданим судовим рішенням, враховуючи наявність нерозподіленого прибутку «Укрнафтобуріння» за даними останньої фінансової звітності понад 16 млрд грн.

Наразі юристи Групи готують позови щодо захисту порушених прав акціонерів як до українських, так і судів міжнародної юрисдикції.

В компанії заявляють, що про порушені права та незаконну експропріацію активів Групи в Україні буде також проінформовано посольство Великої Британії в Україні та Американську торгово-промислову палату, членом якої є група JKX.