БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДержгеонадр зупинила дію ліцензій Enwell Energy

Держгеонадр зупинила дію ліцензій Enwell Energy

05.05.2023

Дію ліцензії зупинено на Васищевське (Харківська область) та Свистунківсько-Червонолуцьке (Полтавська область) газоконденсатні родовища.

Це закріплено наказом Держгеонадр №232 від 4 травня 2023 року. Рішення прийнято на підставі п.3 ч.1 статті 26 закону "Про нафту та газ" та п.3 ч.1 ст.57 Кодексу України про надра у зв'язку із введенням санкцій проти екснародного депутата Вадима Новинського, який є кінцевим бенефіціарним власником компанії.

Як повідомляла "Українська енергетика", наказом Держгеонадр від 12 квітня 2023 року зупинено дію ліцензії на Островерхівське газоконденсатне родовище (Харківська область) ПрАТ "Укргазвидобування", що входить до групи Smart Holding.

Окрім того, Держгеонедр другим наказом надала представництву "Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед" термін до 1 червня 2023 року для усунення порушеннь законодавства про надра у частині розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників. Компанія володіє ліцензіями на Свиридівське та Мехедiвсько-Голотовщинське родовища (Полтавська область).

Пов'язана із Вадимом Новинським група компаній Smart Energy входить до складу інвестиційної групи Smart Holding та реалізує проєкти з розвідки і промислової розробки родовищ вуглеводнів.

Раніше Служба безпеки України заблокувала корпоративні права на 40 українських підприємств та 30 газових свердловин олігарха Вадима Новинського.

Правоохоронці встановили, що для уникнення санкцій Ради національної безпеки та оборони України Вадим Новинський намагався перереєструвати власні індустріальні об’єкти на декілька афілійованих комерційних структур. За даними СБУ, для реалізації оборудки він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Наразі, за матеріалами СБУ, Міністерством юстиції вже скасовано незаконні дії реєстраторів щодо низки підприємств олігарха.

У кримінальному провадженні за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору), співробітники Служби безпеки провели обшуки в офісних приміщеннях підприємств, а також за місцями роботи та проживання фігурантів. Розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності триває.

Група компаній Smart Energy входить до складу інвестиційної групи Smart Holding і представлена українською добувною компанією "Укргазвидобування" та публічною британською групою Enwell Energy.

Enwell Energy, зокрема, працює на чотирьох газоконденсатних родовищах у Дніпровсько-Донецькому басейні на північному сході України: Мехедівсько-Голотвищенському, Свиридівському, Васищевському та Свистунківсько-Червонолуцькому.