БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниАМКУ не підтримав проєкт Кабміну щодо передачі активів «Укрнафтобуріння» в управління «Укрнафти»

АМКУ не підтримав проєкт Кабміну щодо передачі активів «Укрнафтобуріння» в управління «Укрнафти»

18.05.2023

Антимонопольний комітет України (АМКУ) у відповідь на лист Мінекономіки щодо погодження проєкту розпорядження Кабінету міністрів України стосовно передачі арештованих активів підприємств, що розробляли Сахалінське родовище (ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», ТОВ «Сіріус-1», ТОВ «Сахалінське та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум») в управління ПАТ «Укрнафта», зазначив, що передача активів визнається концентрацією, що потребує одержання дозволу АМКУ. Про це свідчить відповідь АМКУ на лист Мінекономіки.

За словами АМКУ, «законодавством про захист економічної конкуренції не передбачено жодних інших виняткових умов надання дозволу на концентрацію чи винятку щодо необхідності його отримання, у тому числі за особливою процедурою».

Наразі АМКУ не може оцінити, чи призводять вказані концентрації до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, оскільки необхідно проаналізувати конкретну інформацію.

Таким чином, передача активів арештованих підприємств в управління «Укрнафти» може потребувати попереднього дозволу АМКУ.

Зауважимо, що вказані АМКУ в листі аргументи аналогічні тим, що викладені у роз'ясненню на сайті АМКУ від 26 квітня 2023р.

За інформацією видання НафтоРинок, «Укрнафта» не зверталася до АМКУ за дозволом на концентрацію «Укрнафтобуріння».

Як повідомляло ExPro, АРМА хоче передати активи УНБ управителю без проведення конкурсу.

Нагадаємо, Печерський районний суд за повторним клопотанням Офісу Генпрокурора та ДБР 4 травня знову арештував та передав до АРМА корпоративні права ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» та інших підприємств, що розробляли Сахалінське нафтогазове родовище у Харківській області. Згідно з даними порталу Youcontrol, компанія пов’язана з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком.

Арешт та передача компанії проводилася в рамках розслідування кримінального провадження щодо розробки Сахалінського родовища газу (Харківська область).

«Укрнафтобуріння» є однією з найбільших газовидобувних компаній України. За оцінкою ExPro, компанія у 2022р входить у топ-3 приватних газовидобувних компаній країни.

Сама компанія зазначала, що вважає рішення суду неправомірним та буде домагатися скасування арешту.