БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини"Укргазвидобування" ввело свердловину дебітом 580 тис. куб. м газу на добу

"Укргазвидобування" ввело свердловину дебітом 580 тис. куб. м газу на добу

24.05.2023

АТ "Укргазвидобування", що є частиною Групи "Нафтогаз", запустило у роботу нову пошукову свердловину глибиною 5 800 м та добовим дебітом 580 тис. куб. м газу.

"Це одна з найпотужніших свердловин, що запустило "Укргазвидобування" за останні роки. Більш того, вона відкрила перспективи раніше нерозвіданого блоку на одному з родовищ на сході країни. Перспективні ресурси газу цього блоку оцінюються у понад 6 млрд куб. м. Наразі у вказаному блоці відбувається підготовка до буріння ще двох нових свердловин: пошукової та розвідувальної", – розповів очільник Групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов.

Родовище має значні перспективи та разом з тим складну геологічну будову, яка сильно ускладнена глибинними розломами і має блоковий характер. Виявлені газові поклади перебувають в умовах високотемпературного розрізу з аномально високими пластовими тисками.

Через брак технологій раніше розробка перспективних покладів цього родовища на значних глибинах була неможливою.

"Нещодавно ми провели там сучасні 3D-сейсмічні дослідження, що дало можливість спроєктувати цю пошукову свердловину. Свердловина має складну похило-спрямовану конструкцію. Її буріння та дослідження були складним викликом для команди геологів, буровиків та геофізиків, який вони успішно подолали. Далі продовжимо працювати над розкриттям потенціалу цього блоку", – повідомив т.в.о. генерального директора "Укргазвидобування" Олег Толмачев.

Роботи з буріння свердловини виконувала бурова бригада Шебелинського відділення бурових робіт бурового управління "Укрбургаз" із залученням фахівців спеціалізованої аварійно-рятувальної служби "ЛІКВО". Геофізичні дослідження проводили фахівці ГУ "Укргазпромгеофізика" та ТОВ "Везерфорд Україна".

Як повідомляла "Українська енергетика", у квітні "Укргазвидобування" запустило одразу дві експлуатаційні свердловини на одному з найбільших родовищ України сукупним дебітом понад 300 тис. куб. м газу на добу. У березні 2023 року УГВ запустило дві високодебітні свердловини на Полтавщині.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов у середині березня заявляв, що компанія докладає всіх зусиль, аби цього року вперше в історії незалежної України відмовитись від імпорту газу.

Для цього на поточний рік компанія ставить перед собою мету по збільшенню видобутку газу на 1 млрд куб. м – до 13,5 млрд куб. м.