БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУГВ не отримало очікуваних результатів від надглибокої свердловини №888

УГВ не отримало очікуваних результатів від надглибокої свердловини №888

17.08.2023

АТ "Укргазвидобування" не отримало очікуваних результатів від надглибокої свердловини №888 на Шебелинському родовищі, але компанія не відмовилась від намірів відкрити глибокі поклади газу.

"Свердловина була пробурена. Розумієте – геологія є геологія. Є ризики, ми ніколи не застраховані стовідсотково. Для прикладу, пошукові свердловини мають шанс успіху, я б сказав, 20-30%. Вдумайтесь в цю цифру. Відповідно, свердловина була пробурена. Вона була складна технологічно, тому що глибока свердловина. Поки що заключення, що ця свердловина… очікуваного результату ми не отримали", – повідомив директор з розвідки та розробки АТ "Укргазвидобування" Максим Вітик у кулуарах форуму Ukrainian Gas Open 2023, організованого Energy Club та Асоціацією "Газові трейдери України".

Він зазначив, що компанія не відмовилась від теорії, згідно якій родовище має додаткові, нерозвідані об’єми газу на глибинних горизонтах.

"Одна свердловина нічого не означає. Щоб відповісти на це питання точно треба бурити не одну. Ще одна проблема Шебелинки там немає 3D-сейсміки. По суті, буримо на 2D. В усьому світі 2D не може бути надійною базою для буріння. І щоб правильно відповісти на це питання треба провести 3D-сейсміку, пробурити свердловини і тоді давати відповіді. Ми від цієї думки не відмовились. Теорій є декілька і кожна теорія має право на життя", – сказав Вітик.

Як повідомляла "Українська енергетика", у грудні 2019 року "Укргазвидобування" спільно із Schlumberger у межах контракту з надання комплексних технічних послуг розпочало буріння свердловини №888 на Шебелинському газоконденсатному родовищі проєктною глибиною 5750 м.

Згідно очікуванням компанії свердловина №888 могла дати змогу здійснювати видобуток газу з глибинних горизонтів. Очікувалось, що її стартовий дебіт складе близько 100 тис. куб. м на добу з подальшим зростанням.

За умови успішного завершення буріння, пошуково-розвідувальна свердловина, у випадку підтвердження наявності покладів газу, могла б забезпечити приріст балансових запасів до 1,5 млрд куб. м газу.