БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДТЕК ПРОГНОЗУЄ ПАДІННЯ ВИДОБУТКУ ГАЗУ У 2023 РОЦІ ЧЕРЕЗ ЗАБОРОНУ ЕКСПОРТУ

ДТЕК ПРОГНОЗУЄ ПАДІННЯ ВИДОБУТКУ ГАЗУ У 2023 РОЦІ ЧЕРЕЗ ЗАБОРОНУ ЕКСПОРТУ

17.08.2023

Компанія «Д.Трейдінг», яка є трейдинговим підрозділом енергохолдингу ДТЕК, прогнозує падіння видобутку газу за підсумками 2023 року через прийняті державою регуляторні рішення, зокрема, через заборону експорту газу в країни ЄС.

Такий прогноз 17 серпня під час Ukrainian Gas Open 2023, який організувала Асоціація «Газові трейдери України» та Energy Club, представив гендиректор «Д.Трейдінг» Дмитро Маляр.

«Видобуток газу у 2022 році у порівнянні із попереднім роком впав на 1,3 млрд куб м і цього року, якщо темп видобутку у другому півріччі буде таким як ми маємо факт у першому півріччі, ми додатково ще отримаємо зменшення на 0,4-0,5 млрд куб м за цей рік і це наслідки таких прийнятих рішень», - сказав він.

Маляр зазначив, що у 2023 році у видобувних компаній є опція продажу газу «Нафтогазу України», але ціни в цьому році є значно нижчими, ніж у 2022 році.

Також він відмітив, що нафтосервісна компанія Halliburton працювала в Іраку під час бойових дій, але компанія мала свободу поводження з отриманим ресурсом газу. 

Під час конференції заступник міністра енергетики Микола Колісник заявив, що вважає заборону на експорт газу виправдоною.

Дмитро Маляр додав, що зменшення видобутку газу компанією ДТЕК у 2023 році прогнозується на 10% у порівнянні з 2022 р. через те, що компанія мала великий запас газу в ПСГ (900 млн куб м) і тривалий час не могла його реалізувати, але віднедавна почала його продавати.

Кабінет міністрів зберіг на 2023 рік заборону на експорт природного газу українського походження та мазуту, заборонив вивіз антрациту, збільшив квоту на експорт коксівного вугілля.

Довідка «ЕнергоБізнесу»

За даними консалтингової компанії ExPro, Україна в 2022р видобула близько 18,5 млрд куб м природного газу. У порівнянні з 2021 роком видобуток газу скоротився на 6% - з 19,8 до 18,5 млрд куб м. Це найнижче значення видобутку за останні 20 років.

Заборона на експорт газу з України (нульова квота) була введена на початку березня 2022 р., в кінці грудня минулого року вона була продовжена на 2023 рік.