БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниІнститутом геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України встановлено існування вуглеводнів глибинного походження на шельфі Чорного моря

Інститутом геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України встановлено існування вуглеводнів глибинного походження на шельфі Чорного моря

23.11.2023

Інститутом геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України встановлено існування на північно-західному шельфі Чорного моря області розущільнення мінеральної речовини кристалічного фундаменту на глибинах 4÷12 км, яка може виступати у якості колектору вуглеводнів глибинного походження.

Наразі в Інституті проводяться роботи з геолого-геофізичного обґрунтування буріння на острові Зміїному надглибинної параметричної свердловини для вирішення фундаментальних проблем геологічної будови зони зчленування Східноєвропейської платформи і Скіфської плити і для визначення вуглеводневого потенціалу кристалічного фундаменту.

З економічної точки зору, враховуючи шалену вартість морського буріння, використання острову Зміїний у якості бурової платформи значно зменшить фінансові затрати.