БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУ 2017 році Узбекистан почне розробку вуглеводнів в Аральському морі

У 2017 році Узбекистан почне розробку вуглеводнів в Аральському морі

29 травня 2015
Узбекистан в 2017 році планує приступити до дорозвідки, облаштування та розробки родовищ вуглеводнів в узбецької частини акваторії Аральського моря. Про це йдеться в програмі заходів щодо забезпечення структурних перетворень, модернізації та диверсифікації виробництва на 2015-2019 роки, затвердженої указом президента Узбекистану Іслама Карімова.
 
Відповідно до програми, попередня вартість проекту, розрахованого на період 2017-2031 років, складе 300 мільйонів доларів. Більш точно вартість проекту буде визначена після розробки його техніко-економічного обґрунтування. Реалізацію проекту здійснить міжнародний консорціум у складі Національної холдингової компанії (НХК) «Узбекнафтогаз», російського ЛУКОЙЛ і китайської CNPC.
 
Як повідомлялося раніше, в 2005 році в Узбекистані був створений міжнародний консорціум з реалізації проекту «Арал» у складі НХК «Узбекнафтогаз», НК ЛУКОЙЛ, малайзійської Petronas, корейської KNOC і китайської CNPC з рівними частками по 20 відсотків. УРП по Аральському блоку підписано в 2006 році терміном на 40 років і включає в себе дві частини: геологорозвідку (ліцензія на геологорозвідувальні роботи строком на п'ять років видана оператору - СП Aral Sea Operating Company) і подальшу розробку відкритих запасів вуглеводнів з терміном дії 35 років. Дата початку реалізації проекту - 31 січня 2007 року.
 
У травні 2011 року з консорціуму вийшла Petronas, а у вересні 2013 року - KNOC. На даний момент частка «Узбекнафтогаз» у консорціумі становить 33,4 відсотка, CNPC і «ЛУКОЙЛ Оверсіз» (оператор міжнародних upstream-проектів ЛУКОЙЛ) - по 33,3 відсотка. У 2011 році консорціум повністю виконав програму геологорозвідувальних робіт в обсязі 2,941 тисячі погонних кілометрів сейсморозвідки методом 2Д з бурінням двох пошуково-розвідувальних свердловин.
 
В результаті проведених на початковій стадії пошукових геологорозвідувальних робіт було відкрито нове родовище вуглеводнів «Західний Арал» з попередньою оцінкою запасів природного газу в обсязі 11 мільярдів кубометрів, виявлено шість перспективних структур, чотири з яких паспортизовані і підготовлені для глибокого буріння. В даний час роботи по геологорозвідці на контрактній території входять у завершальну стадію. Польові роботи по 3D-сейсморозвідці в обсязі 780 квадратних кілометрів завершені в березні 2014 року.
 
У цьому році планується пробурити одну пошукову свердловину, в 2016 році - дві залежні оціночні свердловини (з урахуванням результатів сейсморозвідки та пошукового буріння). За даними «Узбекнафтогаз», в межах акваторії узбецької частини Аральського моря площею 12,5 тисячі квадратних метрів можлива наявність більше 30 аномалій, які ототожнюються з нафтогазовими об'єктами.
 
 
 
29 травня 2015
oil-gas-energy.com.ua