БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниБританський суд підтвердив рішення щодо $5 млрд компенсації «Нафтогазу» за захоплені активи в Криму

Британський суд підтвердив рішення щодо $5 млрд компенсації «Нафтогазу» за захоплені активи в Криму

20.12.2023

Британський суд підтвердив рішення щодо $5 млрд компенсації «Нафтогазу» за захоплені активи в Криму

Суд у Великобританії визнав рішення Гаазького арбітражу щодо компенсації Групі Нафтогаз $5 млрд за захоплені активи в Криму. Про це йдеться у повідомленні «Нафтогазу», розміщеному на сайті держкомпанії.

НАК «Нафтогаз України» та ще п’ять компаній Групи Нафтогаз отримали наказ Високого суду юстиції Англії та Уельсу про визнання арбітражного рішення щодо відшкодування Групі Нафтогаз збитків (включно з відсотками) у розмірі $5 млрд, а також часткового арбітражного рішення щодо юрисдикції та відповідальності. Наказ винесений судом 5 грудня 2023р.

Остаточне рішення ухвалив Арбітражний суд при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі 12 квітня 2023р у справі про компенсацію росією збитків, завданих незаконним захопленням росією активів Групи Нафтогаз в АР Крим в 2014р.

«Група Нафтогаз стала на крок ближче до відновлення справедливості… Оскільки агресор добровільно не сплатив кошти, передбачені гаазьким рішенням, ми продовжуємо використовувати всі доступні механізми для стягнення цих коштів у цільових юрисдикціях, де є російські активи», — зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

У компанії зазначають, що з-поміж усіх арбітражних рішень за позовами українських інвесторів про незаконне захоплення росією їхніх активів у Криму сума компенсації за цим позовом, рішення щодо якого винесене на користь «Нафтогазу», є найбільшою.

Звернення до суду Англії та Уельсу є частиною глобальної стратегії Групи Нафтогаз зі стягнення вказаної компенсації.

Нафтогаз також працює над отриманням підтвердження та примусовим виконанням арбітражного рішення у Сполучених Штатах та інших цільових юрисдикціях. Росія повинна постати перед Окружним судом США Округу Колумбія 23 лютого 2024р після успішного вручення росії повістки через дипломатичні канали. Відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду.