БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПравоохоронці розслідують PEC-проєкт УГВ з Expert Petroleum, що приніс 211 млн грн збитків

Правоохоронці розслідують PEC-проєкт УГВ з Expert Petroleum, що приніс 211 млн грн збитків

11.03.2024

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрили схему зловживань на понад 200 млн грн під час укладення та виконання договору з підвищення видобутку природного газу (production enhancement contract, PEC) між АТ «Укргазвидобування» (УГВ) та приватною іноземною компанією. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

За інформацією ExPro, йдеться про румунську компанію Expert Petroleum Solutions SRL, з якою «Укргазвидобування» уклало договір PEC у квітні 2020р щодо підвищення видобутку природного газу в Карпатському регіоні на 15 років.

Слідство встановило, що УГВ у 2019-2020рр провело конкурс та уклало з компанією-переможцем договір про надання послуг з підвищення видобутку газу (PEC) на родовищах УГВ. За умовами договору, компанія мала здійснювати базовий та підвищений видобуток газу. При цьому, вартість базового видобутку 1 куб м газу мала бути в 3-4 рази нижчою за вартість підвищеного видобутку, а обсяг – фіксованим.

Проте, посадові особи АТ «Укргазвидобування» шляхом внесення змін до конкурсної документації знизили норму базового видобутку природного газу на 750 млн куб м за 15 років потенційної дії договору. Протягом перших 5 років роботи компанія зобов’язувалася інвестувати близько 1 млрд грн в інтенсифікацію, буріння свердловин та розвиток інфраструктури. За тодішніми оцінками УГВ, зазначена співпраця у перші 5 років мала принести додатково як мінімум 300 млн куб м природного газу.

Крім того, в НАБУ додають, що до договору додали умову, згідно з якою розрахунок помісячних показників базового видобутку протягом терміну дії договору мав спиратися на обсяги такого видобутку «Укргазвидобуванням» протягом 2020р, які посадові особи УГВ власним працівникам заборонили підвищувати.

За словами НАБУ, вказані протиправні дії призвели до необґрунтованого та штучного зростання частки газу підвищеного видобутку, за який УГВ мало розраховуватися за значно вищим тарифом. Таким чином, за період з жовтня 2020р (коли родовища були передані в управління підряднику) до листопада 2023р УГВ заподіяно збитків на суму 211 млн грн.

За «успішну» реалізацію проєкту відповідальний посадовець «Укргазвидобування» отримав премію у подвійному розмірі місячної заробітної плати. Надалі, покинувши територію України після початку повномасштабного вторгнення рф, він працевлаштувався керівником з розвитку бізнесу в компанію, яка перемогла у конкурсі. Наразі йому та одному з чинних посадовців товариства повідомили про підозру.

Після укладення договору, «Нафтогаз» призначив комітет з керування PEC-проєктом який здійснює Expert Petroleum, до якого увійшли: Олександр Сендега, - директор «Львівгазвидобування»,Сергій Боєв - директор зі стратегії, В’ячеслав Філатов - начальник департаменту моніторингу та планування геолого-технологічних заходів, Євген Сташенко - начальник відділу розвитку бізнесу.

Детальніше про перші місяці роботи Expert Petroleum в рамках PEC-угоди розповідав технічний директор комппанії Ріхард Білий на у своїй доповіді на міжнародній конференції щодо видобутку нафти та газу Carpathian Oil & Gas Conference 2021 (COGC2021). За його словами, за перші місяці було інвестовано близько $1,4 млн.